Na Dakaru zažije debut teprve 18letý jezdec

Argentina, která na Rally Dakar dominuje kategorii čtyřkolek od roku 2010 zásluhou rodiny Patronelliových, má zřejmě o svou další budoucnost postaráno. 5. ledna totiž vstříc prvním ostrým kilometrům nejtěžší soutěže světa vystartuje Jeremias González Ferioli, který teprve před pár dny oslavil své osmnácté narozeniny.

Ještě ani neabsolvoval svou první etapu, která odstartuje z argentinského města Rosario, a už má v dakarské kronice zapsán rekord. Jeremias González Ferioli se ve svých osmnácti letech stane nejmladším jezdcem dakarské historie. I když bude patrně dost pod drobnohledem tisku a divokých argentinských fanoušků, žádný tlak jihoamerický mladíček necítí. „Zatím to byla spíš radost a zábava, to ale neznamená, že nemám žádnou motivaci. Ta je opravdu silná. Dakar je mým cílem od roku 2010, kdy jsem se poprvé zúčastnil argentinského off-roadového šampionátu,“ říká Jeremias. Rozhodně nikdo nemůže říct, že tento jezdec je nějakým markentingovým výmyslem nebo že jede za peníze zámožné rodiny, Už během několika prvních závodů zaujal svými jezdeckými schopnostmi a skvělým tempem, je dvojnásobným argentinským vicemistrem. 
V zatím své nejtěžší zkoušce, na letošním závodě mistrovství světa dálkových soutěží Desafio Ruta 40, skončil šestý, když se svým strojem Yamaha Raptor porazil i takového jezdce, jakým je Daniel Mazzucco. Vyhrál také hodnocení Dakar Challenge.  Aby mohl Jeremias González Ferioli vůbec Dakar jet, musel překonat jednu drobnou překážku. Jeho řidičák mu vzhledem k věku totiž platí pouze v Argentině a musel tedy projít zkouškou jak v Chile , tak v Bolívii, kam v příštím roce Dakar také zavítá. "To už je jenom taková maličkost. V posledních dnech jsem se soustředil na oslavu svých narozenin. Pozval jsem rodinu, pár kamarádů a grilovali jsme. Ale absolutní prioritou je teď samozřejmě trénink," říká sympatický klučina. Uvidíme, co v konkurenci dalších 39 quadů na lednovém Dakaru  předvede. Odvaha mu zřejmě nechybí...

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist