MRG-SP MOTO je v půlce Dakaru 2015

Oba jezdci týmu MRG-SP MOTO David Pabiška a Milan Engel úspěšně absolvovali šest dlouhých etap Rally Dakar 2015. Mají tak za sebou půlku letošního ročníku nejtěžšího závodu světa a v sobotu je čeká zasloužený den volna a odpočinku.

Motocyklisté během první poloviny soutěže projeli již 4414 kilometrů a jezdci již okusili všechny povrchy, včetně dunových polí a úseků se zrádným pískem fesh-fesh. Mají za sebou rovněž přejezd borských masívů And ve výšce přes 4900 metrů nad mořem, kdy se z Argentiny přesouvali do Chile. Zkušený matador David Pabiška (devátý dakarský start) dojel do odpočinkového bivaku v Iquique na průběžné jednatřicáté pozici a nováček Milan Engel se skvělými výsledky v posledních etapách probíjí výsledkovou listinou dopředu. Zatím mu patří čtyřicátá příčka. Oba jezdci i motocykly ryze českého týmu MRG-SP Moto mají na sobě několik šrámů. Vysoké teploty a dlouhé rychlostní zkoušky byly pro závodníky velice vyčerpávající.
Volný den tak bude věnovaný nejenom servisu motocyklů, ale i k důkladné regeneraci a odpočinku jezdců. David i Milan měli v posledních etapách pády, když hlavně Davidův v posledním měřeném testu vypadal velmi nebezpečně. Naštěstí vyvázl pouze s drobnými oděrkami. S těmi bojuje i nováček na Dakaru Milan Engel, který měl lehký pád ve 4. etapě. Motocykly jsou po technické stránce v naprostém pořádku a projdou pouze důkladnější kontrolou, kdy bude čas i na preventivní výměny opotřebovaných částí.
"Nejvíc si vážíme toho, že jsme v polovině s oběma jezdci bez větších problémů, zdraví a s funkční technikou. Potěšením jsou výkony Milana Engela, který je nováčkem na Dakaru, který si pomalu zvyká a rozjíždí se. Jeho výkony mají stoupající tendenci a přibližuje se k TOP 30. David Pabiška je zkušený závodník, který ví jak si vše načasovat a rozvrhnout síly. Malinko dohání handicap ze začátku, kdy si nechal soupeře poodjet, ale čekají ho maratonské etapy ve kterých jistě zúročí své dlouholeté zkušenosti a bude pořadím postupovat dopředu," zhodnotil první část soutěže manager týmu Ervín Krajčovič. Na začátku druhé půlky Dakaru 2015 čeká na jezdce dvojice etap z Iquique do Uyuni a zpět, které jsou vypsány jako maratonské a zavedou motorkáře na území Bolívie. Mezi těmito etapami se budou muset jezdci spoléhat pouze na sebe, neboť v Bolívii nebudou mít k dispozici servisní zázemí týmu. Dále se budou muset jezdci vypořádat nejenom s vysokými nadmořskými výškami, ale i s opotřebením pneumatik, protože tento dvoudenní maratón znamená 1405 kilometrů, ze kterých bude 831 kilomerů měřených.

VIDEO - 5.etapa


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.



VIDEO - 6.etapa


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist