Míří Rally Dakar do Saúdské Arábie?

Vypadá to, že se naplní předpovědi některých českých účastníků Rallye Dakar 2019 a příští rok se už nejtěžší motoristický závod světa v Jižní Americe nepojede. Ve hře byl návrat do Afriky, ale magazín Cycle News informuje, že na 99 % se příští Dakar pojede v Saúdské Arábii.
 

Zprávu o tom, že se Dakar 2020 bude konat na Blízkém východě, začal po sociálních sítích jako první šířit trojnásobný dakarský vítěz kategorie automobilů Katařan Násir Attíji. Podle něj dokonce organizátor soutěže, francouzská společnost Amaury Sport Organisation (ASO), podepsal pětiletou smlouvu s vládou Saúdské Arábie, která se zavázala uhradit poplatky ve výši 16 milionů dolarů ročně. Nic ještě ale nebylo oficiálně vyhlášeno. „Všechny naše zdroje potvrzují, že se Dakar pojede nejméně pět let v Saůdské Arábii, smlouvy jsou prý z 99 procent hotovy a před podepsáním,“ uvádí magazín Cycle News. Slavná soutěž se v uplynulých jedenácti letech konala v Jižní Americe, kam se přesunula v roce 2009 z Afriky. V poslední době ale měli jihoameričtí pořadatelé problémy s výběrem tratí i nezájmem tradičních pořadatelských zemí, jakými byly Argentina nebo Chile. Proto se letos jelo na notně zkrácených a často se opakujících trasách jen na území Peru, což bylo hojně kritizováno.

O tom, že ASO chce přesunout Rally Dakar jinam, se hodně hovořilo v bivacích už během letošního závodu. Soudilo se ale, že se Dakar vrátí spíš do Afriky. Mezi zainteresovanými už dokonce kolovala mapa trasy Dakaru 2020 (na spodním snímku), která měla účastníky zavést na území Jižní Afriky, Botswany, Namíbie a Angoly. Ale rozhodování ASO zřejmě ovlivnily peníze. A těch je v ropném království Saůdské Arábie dost a dost. Vtipálci už si také dělají legraci. Jestlipak prý budou moci v Saúdské Arábií zavodit i ženy, které se tam běžně nedostanou ani k řidičskému průkazu. A čím se bude slavit na stupních vítězů, když veškerý alkohol je v této muslimské zemi zakázán?

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist