Michek v problémech, na Dakaru je nejvýš z Čechů Brabec

Odstoupení dosud třetího muže průběžného pořadí Daniela Sanderse, velké sólo mladého Chilana Corneja Florima (Monster Energy Honda) a nakonec i změna lídra. A spolu s tím velká smůla Martina Michka, který zůstal stát na trati s poruchou motocyklu a nabral ztrátu přes 50 minut. To byly hlavní atributy 8. etapy 44. ročníku Rally Dakar, první po sobotním dni odpočinku.  Nejlépe umístěným českým jezdcem Na Dakaru je tak nyní Jan Brabec.

Sedmá etapa Rally Dakar z hlavního saúdskoarabského města Rijádu do Davadmi měla na programu 402 kilometrů měřeného úseku. Na start už se nedostavil vítěz prologu a dalších dvou etap Australan Daniel Sanders. Tovární jezdec Gas Gasu měl stejně Martin Michek v pátek havárii už na spojovačce a musel být převezen do nemocnice. Neděli nejlépe rozjel Toby Price. Australský tovární jezdec týmu Red Bull KTM Racing Factory a dvojnásobný vítěz Dakaru vedl na prvních třech kontrolních bodech, než se před něj dostal zhruba na 120. kilometru Cornejo Florimo. Chilan za sebou vyvezl Argentince Kevina Benavidese (Red Bull KTM Racing Factory) a Američana Rickyho Brabce (Monster Energy Honda), chytil opravdu parádní rytmus a od 250. kilometru si už prakticky jen udržoval náskok. Na třístém kilometru měl na Benavidese 1:18 minuty, třetí už byl další tovární jezdec Hondy, Španěl Joan Barreda.

Protože Cornejo měl v průběžné klasifikaci přece jen citelnou ztrátu a vedoucí muž Brit Sam Sunderland (Gas Gas) dnes nabral dvacetiminutovou ztrátu, bylo pro vývoj závodu důležité, jak si vede celkově druhý Adrien Van Beveren. A tovární jezdec Yamahy prokázal, proč se mu říká Pan Spolehlivý, opět se bezpečně držel v první desítce, což mu na dojezdu vyneslo post nového lídra Dakaru. Cornejo vyhrál sedmou etapu s náskokem pouhých 44 sekund na Benavidese a 2:51 min. na Barredu. Toby Price byl devátý, Van Beveren (dva spodní menší snímky) desátý s Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM) 14. Francouz Van Beveren má v čele Dakaru náskok 5:12 minuty na Rakušana Matthiase Walknera (Red Bull KTM Racing Factory), který dnes skončil až 24., třetí už je obhájce z loňska a Walknerův týmový kolega Kevin Benavides. Svitko okupuje výbornou osmou příčku.

Češi si dnes od začátku vedli skvostně. Na 77. kilometru měl Martin Michek (ORION Moto Racing Group) ztrátu na vedoucího Price 1:13 a byl jedenáctý, skvěle mu sekundoval Jan Brabec (Strojrent Racing) a také Milan Engel (ORION Moto Racing Group) jel dobře. Na 121. kilometru byl Martin Michek desátý se ztrátou dvě a půl minuty, Jan Brabec byl o další dvě minuty zpět. Bohužel krize přišla 15 kilometrů před cílem měřeného úseku, když Michkovi zřejmě odešlo zadní čerpadlo. Spolu s nezištným Engelem závadu odstranili, ale ztráta obou narůstala. Jan Brabec v cíli ztratil na vítězného Corneja 17:37 minuty. V hodnocení etapy je zatím 18. a celkově 21., což je dvě pozice před Michkem. "Dobrá zpráva je, že Milan s Martinem přijeli před pár minutami do cíle speciálky. Špatná, že i když startovali cca 10 minut od sebe, tak do cíle přijeli spolu. Martin měl 15 kilometrů před koncem technický problém na zadním čerpadle," uvádí se na Facebooku týmu ORION Moto Racing Group.

"Nacho" Cornejo: "Dnes byl skvělý den na útok a přesně to jsem udělal. Věděl jsem, že navigace bude záludná, takže jsem trochu nakonec trochu polevil, abych se vyhnul chybám a nebloudil. Myslím, že to byla správná volba. První týden je za námi a my (tovární tým Hondy) teď budeme útočit a bojovat až do cíle. Jsem šťastný a na zítřek nažhavený. Navigace byla na Dakaru vždy moje silná stránka, ale letos jsem se trochu trápil a první den jsem udělal chybu, která mi podlomila důvěra. Cítil jsem se trochu nejistý, ale to už je minulostí. Chci poděkovat svému týmu, který za mnou vždy 100% stál. Dnes se to konečně vyplatilo, takže jsem rád, že jim mohu darovat tento úspěch Toto vítězství je povzbuzením pro naši morálku.“

Van Beveren: "Snažil jsem se dnes útočit, kde se dalo, ale z hlediska navigace to byl ošemetný speciál. Věděl jsem, že se to může bohatě vyplatit, tak jsem do toho dal všechno. Vyšlo to. Jsem v pohodě. Mám za sebou dva těžké roky, kdy jsem měl jen nehody a zranění. Vzhledem k tomu, čím jsem si tady na Dakaru i v minulosti prošel, jsem teď šťastný. Udělám maximum, abych obhájil svůj náskok, ale bez toho, abych se z toho měl zbláznit. Mým cílem je dojet až do cíle. Říkám to od začátku a to se nezměnilo. Budu čerpat ze svých zkušeností a držet se původního plánu. Ještě to zdaleka není u konce a hodlám tvrdě makat až do konce. Když všechny díly skládačky do sebe zapadnou, bude to fantastické."

Výsledky zde 

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist