Michek měl na Dakaru nehodu, ale do cíle 6. etapy dorazil

Na letošním Dakaru snad ještě nebyla etapa, která by se odjela podle původního plánu pořadatelů. To platí i pro tu páteční šestou, poslední před dnem odpočinku v saúdskoarabském hlavním městě Rijádu. Motorkáře zřejmě odmávli už po 101. kilometru kvůli neprůjezdné trase. Nejrychlejší český jezdec Martin Michek měl bohužel na ranním přejezdu do startu speciálky nezaviněnou dopravní nehodu s automobilem.

„Motorka je trochu poškozená a na startu mu s opravami pomáhal týmový parťák Milan Engel. Bohužel budou mít kvůli tomu oba menší časovou ztrátu už od začátku 6. etapy. Zdravotně by měl být Martin potlučenej, ale snad v pořádku. Víc budeme vědět až odpoledne,“ píše se na Facebooku českého týmu ORION Moto Racing Group. Připomeňme si, že ve 4. etapě už skončil předčasně další český motorkář David Pabiška (Jantar Team), který odstoupil kvůli zraněným žebrům a klíční kosti. Naopak velkou palbu nadále jede Jan Brabec (Strojrent Racing), který v pátek z Dakaru hlásí: „Dnes zkracená etapa kvůli tomu, že to bylo extrém nebezpečné. Ale mě to bavilo! Já si to užil,“ uvedl Brabec, který před startem do 6. etapy průběžně šestadvacátý se ztrátou 1 hodina 35 minut a 31 sekund na lídra Sama Sunderlanda (Gas Gas) z Velké Británie.

Ve svém čase má Jan Brabec započítanou pětiminutovou penalizaci. Dnes se blýskl krásným 19. místem. Podle neoficálních zpráv by brutálně zkrácenou páteční etapu měl vyhrál Australan Daniel Sanders (Gas Gas) s náskokem 2:26 min. na průběžného lídra Sunderlanda. Pokud je to pravda, Brit zůstane i přes sobotní den klidu v čele Dakaru. Třetí by dnes měl být Rakušan Matthias Walkner na tovární KTM. Martin Michek je na live timingu zaznamenán jako 39. (+11:53 min.), těsně před vítězem včerejší etapy Italem Danilo Petruccim (KTM), prvním mužem ze silničářského seriálu MotoGP, kterému se to kdy podařilo. Pátek byl konečnou pro továrního jezdce Yamahy Rosse Branche. Sympaťák z Botswany utrpěl po pádu taková zranění, že nebyl schopen dál pokračovat.       

Martin Michek nakonec opravdu do cíle dojel. "Je zpátky v bivaku ze šesté etapy. Je potlučený, ale ne zraněný. Motorka má šrámy, je zohybaná, odřená, ale nic, co bychom nedokázali dát dohromady.  Jinak 6. etapa byla k našemu štěstí zastavena na 100 km speciálky kvůli nebezpečnému terénu. Motorkáři jeli stejnou trasu, kde včera auta a kamiony," napsal tým MRG. Motorkáři mají dnes připsány časy kolem 50 minut, což rovněž svědčí otom, jak byla etapa krátká. Michek je celkově devatenáctý se ztrátou 1 hodina, 11 minut a 47 sekund. Milan Engel si dnes připsal 36. pozici a udržel druhý flek v soutěži jezdců bez asistence. Na vedoucího Litevce Arunase Gelazninkase ztrácí před tři čtvrtě hodiny.

       

„To, co mě potkalo, bylo znovunarození. Předjížděl jsem auto, jenže řidič si mě asi nevšiml. Stočil to do mě a nahnal mě do těch vracejících točících pruhů na dálnici. Tam jsem trefil v osmdesátikilometrové rychlosti velká svodidla,“ popisoval otřesený Michek, který odstartoval do etapy, která se po prvním úseku zrušila.  „Byla to celkem rána, totální výstup. Svezl jsem se po zemi a dolétl až do protisměru dálnice. Naštěstí nejelo žádné auto, které by mě trefilo. Byl jsem v šoku, ihned mi začalo bolet rameno,“ popisoval Michek kritický moment na Dakaru. „Frajer, co řídil to auto, ani nezastavil. Možná mě neviděl, nevím. Musel jsem se sebrat a dojet na start.“

Michek se musel včas dopravit na start pátečního měřeného úseku, jinak by dostal penalizaci. Českobudějovický rodák proto vyjel do šesté etapy, ale vrátil se zpátky za Engelem. Společně s ním pak analyzovali aktuální stav jeho závodní motorky KTM. „Byla poškozená a zohýbaná. Špatně na tom byly hlavně řídítka, stromeček s navigací, řadička, kolo, urval jsem spodní kryt motoru a několik dalších částí,“ popisoval Michek, jemuž pomohl opravit nezbytné věci Engel. „Celá situace byla velmi nepříjemná. Martin byl po nehodě před startem opravdu otřesený, furt běhal kolem své motorky, pak si musel sednout. Ihned jsem mu pomohl a něco alespoň opravil,“ dodal Engel.  

 Výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
b1mBo přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist