Maroko patřilo Priceovi, šampionem ale Quintanilla

Už 17. ročník Marocké rally, oficiálně Rallye OiLibya Maroc, se stal kořistí Australana Tobyho Price na tovární KTM. Letošním mistrem světa dálkových soutěží se ale stal poprvé Chilan Pablo Quintanilla na Husqvarně. Český jezdec Ondřej Klymciw dokončil se svou Husqvarnou obtížný závod jako třináctý.

Toby Price a Red Bull KTM Rally Factory Racing Team tedy ukončili sezonu stejně tak skvěle jako začali. V lednu spolu vyhráli v Jižní Americe Dakar, nyní triumfovali i v marockých pouštích. Úspěch rakouského výrobce v Africe podpořil druhým místem v Dubaji žijící a trénující Brit Sam Sunderland, třetí skončil Pablo Quintanilla. Tomu bodový zisk stačil k uhájení vedení v seriálu FIM Cross Country Rallies World Championship, titul vicemistra světa jde za Sunderlandem. Jezdci KTM dominovali oběma posledním etapám, které se už obešly bez zbytečné asistence marocké armády, jak tomu bylo v úvodu. Čtvrtou etapu vyhrál Rakušan Matthias Walkner, bývalý mistr světa v motokrosu. Ten tak napravil velké chyby, které nakupil v úvodu soutěže a které ho vyřadily z bojů o přední příčky.

V předposledním dějství Marocké rally byl Walkner o 16 sekund rychlejší než Sunderland a tři a půl minuty udělal na týmového kolegu Price. Etapa se stala pohřbištěm nadějí pro tovární tým Honda HRC. Po dotankování havaroval mladý Argentinec Kevin Benavides, který chvílemi sahal i po vedení v soutěži (na spodním snímku opouští stan zdravotníků se zdviženým palcem). A o pár kilometrů dál vzdal pro zranění nohy (vyvrtnuté koleno) lídr rally po druhé etapě Portugalec Paulo Goncalves. To už byl bohužel venku z celkové první desítky kvůli vysoké penalizaci i Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM).

Pátá a závěrečná etapa pak byla velkým sólíčkerm Price, který rychle dojel Walknera, jenž startoval jako první, a pak už jen po sekundách přidával na svém náskoku. V cíli byl o 2:21 min. dřív než Quintanilla, který se vzápětí začal radovat ze zaslouženého mistrovského titulu. "Vždy se snažím jet na etapové vítězství, tady v Maroku jsem skoro každý den tvrdě bojoval se Samem Sunderlandem, takže to nebylo zrovna lehké. V poslední etapě jsem se někde na 140. kilometru ztratil, ale nepřišel jsem o celý svůj náskok, takže vše bylo v pohodě. Sam ukázal obrovské zlepšení a předvedl, že příští rok může klidně na Dakaru i vyhrát. Také musím pogratulovat Pablovi (Quintanilla) k zisku titulu. Teď už bude čas na krátký odpočinek a pak na dlouhou dakarskou přípravu," uvedl Price. Český jezdec Ondřej Klymciw (Husqvarna) se celý závod pohyboval ve druhé desítce průběžného pořadí a nakonec bral konečné 13. místo. Svitko skončil 59.

Výsledky 4. etapy

1. Matthias Walkner (AUT), 3:38:00 h
2. Sam Sunderland (GBR) KTM, +16 sec
3. Toby Price (AUS) KTM  +3:21 min
4. Helder Rodrigues (POR) Yamaha, +4:25
5. Xavier De Soultrait (FRA) Yamaha, +6:36

Výsledky 5. etapy

1. Price  2:29:48 h
2. Pablo Quintanilla (CHI) Husqvarna +2:21 min
3. Rodrigues +2:25
4. Walkner +3:48
5. Juan Pedrero (ESP), Sherco, +6:19

Marocká rally celkově

1. Price, 13:06:35 h
2. Sunderland, +7.44 min
3. Quintanilla, +17:02
4. Rodrigues, 19:05
5. De Soultrait, +33:04

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist