Lagrivův debut na Dakaru ukončila čtyřnásobná zlomenina

„Už nejsem žádný rozjivený dvacetiletý kluk, pojedu klidně,“ sliboval před startem Dakaru populární francouzský silničář Matthieu Lagrive. Čtyřnásobný mistr světa ve vytrvalostních závodech ale na nejtěžším závodě světa skončil už ve čtvrté etapě – po ošklivé nehodě si vážně zranil levou nohu.

„Ševče, drž se svého kopyta,“ říkávaly naše babičky. Matthieu Lagrive se tohoto pořekadla nedržel a po obrovských úspěších, které sklidil v silničním sportu, našel tu odvahu a pustil se i na pro něj neprobádanou půdu dálkových soutěží. S podporou francouzského dovozce Yamahy se celý podzim důkladně připravoval a na přelomu roku odcestoval do Argentiny na start 34. Rally Dakar. „Chci poznat něco nového a jestli to vyjde, kdoví, třeba budu moci v budoucnosti obě disciplíny skloubit. Chci být kompletním pilotem. Samozřejmě mým cílem tady není vyhrát, přijel jsem se učit. Například už vím, co je navigace a naučil jsem s ní docela pracovat. Také vím, že to bude fyzicky mnohem náročnější, než cokoliv, co jsem zatím poznal. Když sesednu po tréninku z endura, jdu se opláchnout a únava brzy vyprchá. Tady v Jižní Americe ale pojedu den za dnem velké štreky v mimořádně obtížném terénu, bude to o psychické i fyzické únavě. Občas jsem v tréninku zkoušel držet se za špičkovými terénními jezdci. Chvílemi jsem s nimi i udržel krok, ale to je na Dakaru vyloučeno. Nesmím se nechat vyprovokovat, pojedu s klidem,“ uvedl Lagrive před startem Dakaru v rozhovoru pro francouzský magazín Sport365.
V první etapě to Lagrivovi docela šlo, přece jen se jelo více méně po rychlých přímořských cestách, občas přišly menší písečné duny. Do cíle dorazil jako osmašedesátý z téměř dvou set jezdců se ztrátou devět a půl minuty na vítězného Chilana Francisca Contarda Lopeze. To na debut rozhodně nebylo špatné. Pak už ale přišly náročnější etapy. Ve druhé dojel dvaatřicetiletý Lagrive 102. a vyfasoval penalizaci pět minut za to, že minul kontrolní bod. Ve třetí etapě přišla krize, 136. místo o obří ztráta 3:11:21 hod. Ale hned v té další Matthieu zabojoval a výsledkem bylo 77. místo. Do páté etapy šel jako 103. celkově se ztrátou 6:51:36 hod. A v této etapě do mýtické Fiambaly přišel i konec. Nejprve se hovořilo, že Lagrive zůstal po pádu zraněný v dunách, ale bylo to jinak. „Asi 30 kilometrů před cílem jsem o velkou skálu u kraje cesty zavadil levou nohou a ta se potom dostala do zadního kola. Hned jsem věděl, že to bude vážné. Noha byla hodně rozbitá a šla hned do sádry,“ vysvětloval Lagrive serveru Ouest France. Výsledkem jeho havárie byla čtyřnásobná fraktura levé nohy a samozřejmě i konec velkého Lagrivova dobrodružství.



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist