KTM oslavila desátý dakarský titul v řadě

V neděli 16. ledna napsala KTM další kapitolu své úspěšné sportovní historie, když si připsala desáté dakarské vítězství v řadě. Titul získal po dechberoucím výkonu Marc Coma, těsně pronásledován Cyrilem Despresem, který sbíral dakarské vavříny v předchozích letech. Jak se vyslovil generální ředitel společnosti Stefan Pierer, letošní vítězství také ohlašuje novou éru KTM na sportovním poli. A jak u KTM viděli letošní veleúspěšný Dakar ostatní?

Dakar 2011 přinesl přes 9500 náročných kilometrů a s nimi vzrušující souboje od začátku do konce závodu. Oba borci na KTM v současnosti vévodí motocyklovým rallye a jejich duel bylo potěšení sledovat. Úspěch Comy a Desprese navíc podtrhli další jezdci s KTM, kteří soutěž úspěšně dokončili.
„Základem je zůstat soustředěný na jízdu, to je jediná cesta k vítězství. Dokončíte jednu těžkou etapu a hned je tu další, ještě obtížnější. Letos to bylo obzvlášť náročné. Vítězství je odměna za těžkou práci celého týmu, za všechno, co jsme Dakaru obětovali,“ řekl v cíli rallye vítězný Španěl Coma. Jeho pronásledovatel, Francouz Despres, by po závěrečné 13. etapě trochu smutný: „Bohužel jsem udělal pár chyb, které měly fatální důsledek. Když vedete jako já loni, přejete si, aby závod co nejdřív skončil. Naopak když jste na druhém místě, chcete závod co nejvíc protáhnout. Každopádně jsem rád, že jsem soutěž dokončil. Byl jsem tu pojedenácté, třikrát vyhrál a celkově jsem se osmkrát dostal na bednu. To není špatné.“
Bývalý dakarský závodník, dvojnásobný motokrosový mistr světa v kubatuře 250 ccm a současný sportovní konzultant KTM, Heinz Kinigadner, s úsměvem prohlašoval: „Jsme na oba naše tovární jezdce opravdu hrdí, o to víc, že svého úspěch dosáhli na nové motorce KTM 450 Rally Replica. Stroj jsme vyvinuli docela rychle; překvapivé omezení objemu motorek profíků na 450 ccm přišlo teprve v polovině roku 2009. Ale výzvě jsme dostáli a výsledek mluví za vše."
Oslav vítězství se účastnil mimo jiných i Hubert Trunkenpolz, šéf marketingu KTM, jenž do Buenos Aires přicestoval z brazilského Sao Paula, kde společnost právě otevřela svou nejnovější zahraniční pobočku. V souvislosti s úspěchy rakouské značky ve 33. ročníku rallye oznámil ředitel Stefan Pierer, že od nynějška bude Rallye Dakar využívána společností jako hlavní marketingová platforma, a to nejen v souvislosti s uvedením modelu KTM 450 Rally do sériové výroby. „Jsem si jistý, že nový úspěšný motocykl přinese naší značce další prestiž, stejně jako předchozí modely 350 SX-F nebo 350 EXC-F. Kromě vývoje nejlepších rallye strojů na světě se budeme soustředit i na podporu týmů a jednotlivců na motorkách KTM,“ dodal generální ředitel Pierer. „Každý závodní na KTM je vlastně velvyslanec naší značky. Budeme se snažit, aby rallye byly nerozlučně spojeny právě s KTM,“ uzavřel šťastný ředitel. O fenomenální úspěch rakouské značky svědčí i fakt, že z prvních dvanácti jezdců jich hned devět sedlalo právě motocykl značky KTM:

1. Marc Coma, Španělsko, KTM
2. Cyril Despres, Francie, KTM +15:04 min.
3. Helder Rodrigues, Portugalsko, Yamaha +1:40:20 h
4. Chaleco Lopez, Chile, Aprilia +2:09:45
5. Juan Pedrero, Španělsko, KTM +3:07:03
6. Pal Anders Ullevalseter, Norsko, KTM +3:32:56
7. Jean De Azevedo, Brazílie, KTM +3:59:38
8. Ruben Faria, Portugalsko, KTM +4:13:01
9. Quinn Cody, USA, Honda +4:52:10
10. Jacek Czachor, Polsko, KTM +6:13:41
11. Henk Knuiman, Nizozemsko, KTM +6:26:46
12. Miran Stanovnik, Slovinsko, KTM +6:31:49

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Jan Krajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist