Konec úterní etapy spláchl déšť, Češi si polepšili

Už to nebylo kamení, co museli závodníci z českého týmu hlavně překonávat na Dakaru. Ve třetí etapě se brodili pískem a také vodou. Konec dne v Saudské Arábii propršel a na trati se dělaly velké louže. I tak Martin Michek dojel na osmnáctém místě se ztrátou více než dvaceti minut, to Milan Engel byl v cíli jako 43. jezdec.

„Bylo to lepší než jízda po kamenech, snažil jsem se přidávat více plynu. Na první patnáctku jsem tolik neztratil,“ dodal Michek z týmu ORION – Moto Racing Group. V celkovém pořadí poskočil na 17. místo, Engel je sedmatřicátý. Šéfové českého motorkářského týmu  ale dnes měli několik chvil plný adrenalinu. Martin Michek se totiž zhruba na 300. kilometru ztratil ve výsledcích, na mapě jeho číslo nebylo vidět. Dlouhou dobu to vypadalo, že musel zastavit kvůli nehodě nebo technickému problému. „My sledujeme výsledky každých pět minut. Nejdříve jsme si mysleli, že zabloudil. Otevřeli jsme si mapu a koukali, že stojí. Jenže Milan Engel projel kolem něj a nezdržel se. To nám dávalo indicie, že se asi nic vážného nestaralo,“ popisoval momenty Ervín Krajčovič, šéf týmu ORION – Moto Racing Group.

Michka opravdu na trati nic vážného nepotkalo, měl problém s iritrackem kvůli špatnému kabelu. Tím pádem se v průjezdech ve výsledcích neobjevoval. „Řešili jsme to už s organizátorem, všechny kontrolní body má splněné, neměl by dostat penalizaci,“ dodal Krajčovič, který byl s výsledky svých jezdců spokojený. A závodníci také, hlavně že se dostali do cíle před deštěm a záplavami.

„Speciálka byla opravdu hezká. Více se to sypalo, bylo to spíše na písku, což vítám. Je to lepší než jízda po kamenech. Snažil jsem se v tom přidávat také více plynu. Jenže nás svazovalo počasí ke konci, protože začalo hustě pršet,“ dodal Michek z Českých Budějovic. „Děkuji moc klukům od Martina Prokopa, že mi v servisní zóně dali bundu s rukavicemi, protože to byl opravdu marast. Hodně husté. Jezdit v tričku kolem deseti stupňů za deště není ideální, takhle jsem to vyřešil.“
Také Engel zažil prudký déšť. „Třetí etapa byla strašně moc dlouhá, akorát bylo méně kamenů. Jelo se mi dobře, utíkalo to. Tím, jak pršelo, tak písek byl mokrý a byly vidět krásně stopy. Nicméně ke konci etapy nám začalo pršet, byl jsem rád, že jsem vůbec dorazil do cíle. Posledních 40 kilometrů se to z těch hor valilo dolů na planiny. Byla tam jedna velká kaluž, musel jsem vybírat stopy, abych to mohl vůbec objet,“ dodal Engel, který má v celkovém pořadí ztrátu přes dvě hodiny na prvního. „Na přejezdu jsme všichni zmokli a vymrzli jsme. Po těle se cítím dobře, i když motorka zmokla. Snad tam nebude problém v elektrice.“

Jan Brabec (Strojrent Racing) ve třetí etapě dojel na 36. příčce se ztrátou na vítěze Daniela Sanderse (GasGas) 56 minut. Celkově mu patří čtyřicátá pozice (+ 2 hodiny 51 minut 40 sekund), to znamená, že je tři místa za krajanem Engelem. "Dneska to byla pecka,  teda do té doby, než padaly trakaře. Já se teda párkrát brodil po motor ve vodě, ale ještě jsem stihnul etapu dokončit. Heliny nelítaj, takže zatim nevím, jak to bude zítra," uvedl na svém Facebooku jihomoravský borec.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist