Kevin Benavides vyhrál podruhé Dakar, měl náskok jen 47 sekund

45. ročník Rally Dakar je za námi. Málokdy v historii slavného závodu se stalo, aby se o vítězi rozhodovalo v poslední etapě a doslova v posledních kilometrech. Argentinec Kevin Benavides dnes na trati rychle vymazal 12sekundové manko, které měl na svého týmového kolegu u Red Bull KTM Factory Racing Australana Tobyho Price, a v cíli mohl slavit svůj druhý dakarský triumf.

Poslední čtrnáctá etapa s cílovým městem Dammám na břehu Rudého moře už měla jen 136 měřených kilometrů. A Kevin Benavides do toho šel od začátku natvrdo. Už na 33. kilometru vymazal náskok Tobyho Price a brzy si něj najel další minutu a půl. Australan sice potom trochu zrychlil, ale už bylo pozdě. Benavides vyhrál poslední dějství s náskokem 35 sekund na Australana Daniela Sanderse (GasGas) a 55 sekund na Price. Sanders nakonec dostal penalizaci tří minut a propadl se na etapovou 4. příčku. To už ale nic nezměnilo na tom, že souboj mezi prvními dvěma jezdci konečného pořadí Dakaru 2023 nakonec rozhodlo zanedbatelných 43 sekund! Kevin Benavides na Dakaru triumfoval už podruhé, poprvé to bylo v roce 2021. Američan Skyler Howes (Huqvarna), který ještě také mohli promluvit do závěrečných bojků, skončil dnes pátý, celkově se může radovat z udržení konečné třetí pozice.

Toby Price: První pocit je pochopitelně zklamání. Byl jsem tak blízko. Ale Kevin odvedl skvělou práci. Jo, momentálně je to pro mne těžké, ale konec konců pojedu domů v jednom kuse a my jako tovární tým KTM máme dakarskou trofej. Trochu to bolí. Ale rok 2023 pro mne rozhodně začal mnohem lépe než rok 2022.“

Kevin Benavides: "Dnes ráno jsem dostal z hlavy všechny zbytečné věci a myslel jsem jenom na každý kilometr poslední etapy, od nultého do 136. Je neuvěřitelné získat vítězství až na úplném konci tohoto úplně šíleného Dakaru a s tak malým odstupem. Jsem také první, kdo vyhrál se dvěma různými značkami motorek (Honda a KTM), a na to jsem velmi hrdý."

Na našlapaný tovární tým Hondy tak zbylo jen čtvrté a páté místo pro Chilana Pabla Quintanillu a Francouze Adriena Van Beverena. Nejrychlejší Čech Martin Michek /ORION - Moto Racing Group) dnes symbolicky dojel 11. a 11. je i celkově. Jeho ztráta na vítězného Kevina Benavidese činí po ujetí přes 4500 kilomertrů v nejtěších podmínkách 1 hodina, 42 minut a 24 sekund. Je to jeho druhý nejlepší výsledek na Dakaru, před dvěma lety byl desátý. Do cíle dorazili také zbývají dva čeští motorkáři. Jan Brabec (Strojrent) si do své dakarské bilance na šestý pokus zapíše letošní 31. místo (+8 hodin, 35 minut a 58 sekund) a veterán David Pabiška (SP Moto Bohemia Racing Team) 36. pozicii (+ 11 hodin, 17 minut a 36 sekund). Druhý jmenovaný udržel čtvrtou příčku v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence. Slovák Štefan Svitko letos skončí dvanáctý se ztrátou skoro dvou hodin. "Teď už to skončilo. Dám přejezd, užiju si s týmem cílovou rampu. Moc děkuju všem za podporu! Občas jsme měli opravdu drsný momenty, ale zvládli jsme to a jsem za to neskutečně šťastný," uvedl Michek v cíli dnešní poslední speciálky. A Jan Brabec stručně dodal: "Dakar 2023: 8515 km, 110 hodin za řidítkama, 15 závodních dní, 8 pádů...31 místo absolutně a 15. místo v Rally 2. PC."

Aktualizované výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist