Jana Brabce nezastavil ani hrozivý pád

I v 9. předposlední etapě letošního Dakaru nebyla o zážitky nouze. A opět se potvrdilo, že závodníci týmu Big Shock Racing jsou bojovníci tělem i duší. Své o tom ví Jan Brabec, jehož motorka v poslední etapě nebezpečně létala vzduchem. Honza tentokrát zažil celou sérii hrozivých pádů. S rozbitou spojkou a odhodláním jet dál nakonec dorazil do cíle etapy na zaslouženém 34. místě, které mu zajistilo 36. celkovou pozici.

Jan Brabec bezesporu patří mezi největší bojovníky soutěže. Potvrdil to i v předposlední etapě, kdy ho od dojetí do cíle neodradil ani hrozivý pád, který se naštěstí obešel bez vážnějších následků. „Dneska to byla etapa, která by vystačila na celou besedu v Posedlí Dakarem. Asi 20 km po startu jsem šel strašně na rypák. Dalších 100 km si vůbec nepamatuju. Ale když jsem se po pádu sebral, měl jsem pocit, že jsem na dovče a začal hledat moře,“ popisuje už s humorem Jan Brabec. Bez úhony ale nevyvázla Maruška, jeho motorka. „Jak jsem šel na rypák, tak se ohnula spojková páčka, takže mi nefungovala spojka. Asi 20x jsem tahal motorku z dun. Když mi to jednou zdechlo, tak na mě motorka padla a vylil se na mě benzín. A po 9 dnech s rozedřeným zadkem nechceš sedět v benzínu. Ale zase za 3 dny se mi povedlo stáhnout to z 61. místa na 36. celkovou pozici, to jde," hlásil Jan Brabec v cíli.

Už ve čtvrtek dovede závodníky poslední 10. etapa do cíle 41. ročníku Rallye Dakar. Čeká na ně 112 ostrých kilometrů vedoucích do Limy na závěrečnou rampu legendárního závodu. I v 9. etapě si pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik Lukáš Kalanka, členové posádky žluté liazky týmu Big Shock Racing, dobře zajezdili a svým výborným a vyrovnaným výkonem udrželi 2. místo v dakarském půlmaratonu. A také trénovali předjíždění. "Jelo se na pohodu. Nedělali jsme chyby. Hned jsme vyrazili do velkých dun a projeli v nich asi 100 km. Protože v 9. etapě už startujeme mezi posledními. Stejně to bude i zítra, takže jsme hodně předjížděli, jednoho za druhým. Mimo duny byla trať šíleně rozbitá, pokrytá fešákem a to bolelo,“ popisuje vývoj etapy Martin Macík. A i tentokrát zvládla posádka cestou pomoci soupeřům v nesnázích. „A máme za sebou další záchranářskou akci. Cestou jsme vytáhli zapadnutého Villagru. Pak už jsme letěli do cíle a užívali si předposlední etapu,“ hlásil Martin Macík v cíli.  

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Věrušínek600 přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist