Jan Brabec zvládl dokončit Dakar 54. celkové

Rally Dakar 2020 dnes zakončil svůj 42. ročník. Na 54. celkové a 31. etapové pozici završil legendární závod český motorkář Jan Brabec, kterého v průběhu 12 etap nezastavily pády, ani zlomená řídítka. Je v cíli, a to je důležité.

Jan Brabec dokázal v letošním ročníku dobře obstát. Už samotný fakt, že se po vážném květnovém zranění, několika následných operacích, letní jízdě na invalidním vozíku a náročné rehabilitaci zvládl postavit na start letošního Dakaru je úspěch. Dokončení samotného závodu na 54. celkové a 31. etapové pozici potěšilo. Pro Jana Brabce byl letošní Dakar velkou zkouškou, ve které nezklamal. S operovaným kolenem se mu hůř chodilo, ale na motorce pokaždé ožil. Možná i díky zdravotnímu omezení projel letošní Dakar úspěšně a s nadhledem, který mu dodal klid. „Projel jsem poslední etapou Dakaru. Po tom všem, co jsem poslední rok zažil. Jel jsem s větší pohodou, šetřil jsem zašroubované koleno, aby vydrželo až do cíle, snažil jsem se rozložit síly. Navigace mi letos dobře fungovala. Ale je to Dakar, letům se tu občas nevyhneš. Jsem rád, že jsem to dal a děkuju všem, kteří mi pomáhali a fandili,“ říká Jan Brabec.

Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda z týmu Big Shock Racing dovezli Karla, svůj žlutý kamion Iveco, úspěšně za cílovou pásku. A vedli si výborně. V poslední 12. etapě dojeli čeští závodníci na krásném 3. místě a v celkovém pořadí vybojovali skvělou 5. pozici. Big Shock Racing se stal nejlepším privátním týmem kategorie. Posádka Martina Macíka po celou dobu podávala vyrovnané výsledky. Dokázala se vyrovnat se zlomenou spojovačkou, prasklými pneumatikami nebo dojet jednu z etap jen na zadní náhon. K cíli české závodníky hnala také neskutečná podpora přejících a pozitivních fanoušků i rodin. „Jsme v cíli a já i tým jsme spokojení. Jeli jsme na celkový výsledek v klidu a vyrovnaně. Povedlo se, jsme 3. v cíli poslední etapy, 5. celkově, zdraví a spokojení. Musím pochválit kluky v kabině. František navigoval geniálně, nebloudili jsme, byl si jistý. David si dokázal poradit kdykoliv to bylo potřeba. V boudě bylo veselo. Kluci mechanici dřeli dnem i nocí, i jim paří velký dík. Celý tým šlapal jako hodinky, přitom byla pořád dobrá nálada. Karel fungoval krásně, závěrečné těžké duny proplul naprosto hladce. Velké díky patří všem fanouškům, kteří nám drželi palce a svými vzkazy nám dodávali velkou sílu. Díky všem našim partnerům i rodinám doma,“ hodnotí spokojeně Martin Macík, který už se těší domů za ženou a čerstvě narozenou dcerkou.    

 

 

 

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Meli přispěl -1 Kč
SLAY přispěl 2 Kč
zabl přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist