Jan Brabec touží po dakarské dvacítce

Už ne v týmu Big Shock Racing, jak jsme byli zvyklí, ale za Strojrent odjede Jan Brabec svůj další, už třetí Dakar. „Technické v pohodě a teď už konečně to závodění! Jsem jezdec i svůj manažer v jedné osobě, tak jsem rád, ze teď už můžu jen závodit. A chci poděkovat tátovi za absolutně profesionální připravení motorky,“ vzkázal ze saudskoarabské Džiddy, kde se 3. ledna startuje do první ostré etapy.

Bývalý skvělý motokrosař oba předchozí Dakary dojel, poprvé ještě v Jižní Americe na 39. a podruhé už v Saudské Arábii na 34. místě. „V podstatě jsem se chystal celý rok. Jak na motorce, tak fyzičku. Mým partnerem byl Štefan Svitko, se kterým jsem strávil spoustu času, To mi hodně pomohlo. Pak ty závody, které se daly odjet. Ty jsem objel a myslím si, že se mi povedly. Ta příprava byla kvalitní, tak uvidíme, co ukáže Dakar,“ uvedl Brabec před odletem.. „Na Dakar se těším strašně. Protože to odpočítávání, to už nebaví. Fakt si myslím, že mám naježděný, natrénovaný voproti loňskýmu roku, takže na to se těším hrozně. Ambice? Řekl jsem, že už chci bejt do tý dvacítky. Už jsem si k tomu čuchnul v minulejch letech, ale bohužel vždycky jsem udělal navigační chybu, tak se mi to vymstilo Tak teď to chci dotáhnout na co nejlepší umístění.“

Brabec bude jako jeden ze tří českých motorkářů v tzv. prioritní skupině, což ale obnáší kromě jistých výhod i některé hendikepy. „My máme omezenej počet gum, jenom šest zadních gum na celej Dakar. Tak prostě budu muset ty gumy šetřit v těch etapách a nesmím je nikde roztrhnout, protože pak by byl opravdu problém,“ uvedl pro Sport 5. Dnešní 10 km dlouhý prolog má jednu zajímavost.  Jelikož jde o málo kilometrů, tak pro zvětšení rozdílů se čas v cíli násobí čtyřmi. I tak půjde o hodně! Nikdo ho nechce pokazit a do první etapy startovat vzadu. Podle jezdců je po dešti písek v okolí Džíddy docela tvrdy a nepředvídatelný.

Z Džiddy se přihlásili i jezdci Jantar Teamu. David Pabiška a Ruda Lhotský tentokrát pojednou v nejobtížnější kategorii bez asistence. "Pátek byl ve znamení technických a administrativních přejímek. Až na malý problém s airbagovými vestami šlo vše hladce. Dopoledne jsme po informaci, že oba jezdci netrpí Covidem19, vyzvedli techniku z přístavu a pokračovali do bivaku číslo 0.
Zde byly na motorky nainstalovány GPS a Iritrack přístroje a následoval přesun do sekce Original by Motul. Zde proběhla první část technických přejímek. Druhou část a administrativní přejímky máme organizátorem naplánované na sobotní ráno. To se konečně rozezní motory naplno. Čeká nás prolog a startovní rampa! Přejeme Vám všem úspěšný vstup do (pokud možno co nejvíc normálního) roku 2021!"

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist