Jan Brabec: Peru to k cíli, jak se dá!

Po vypadnutí Ondry Klymčiwa, Milana Engela a při zdravotních potížích Davida Pabišky je nejvýše postaveným českým motorkářem v průběžném pořadí 40. ročníku Rally Dakar Jan Brabec. Bývalý výborný motokrosař a dakarský nováček na Husqvarně týmu Big Shock Racing si drží čtyřicátou pozici. „Bojuju ze všech sil,“ hlásil Brabčák po další mimořádně obtížné 11. etapě.

Motorkář Jan Brabec dojel ve středeční jedenácté etapě 48. a v průběžném pořadí se opět posunul. Tentokrát už na 40. pozici, to znamená o dvě příčky. Stal se tak aktuálně nejlepším českým jezdcem na motocyklu. „Ráno mě posadí na motorku a já jedu. Peru to k cíli, jak se dá. Teď už jde do tuhého a bojujeme ze všech sil,“ neztrácí optimismus Brabec. Péči si vyžádala v cíli jeho Husqvarna, které praskla zadní nádrž. Zřejmě i to bylo příčinou toho, že mu musel na trati o den dříve pomáhat krajan z týmu BARTH Racing David Pabiška. „Došel mi benzín, protože mi praskla levá zadní nádrž. Naštěstí mi zastavil David Pabiška, který mě kus odtáhl a pak mi přes pet lahev dolil palivo. Respekt a velký dík! Pak jsem pokračoval, a benzín opět došel 500 metrů před cílem, kam jsem to dotlačil a dotankoval,“ vzpomíná Jan Brabec.

Dnes si nejen Brabec, ale i další motorkáři a čtyřkolkáři částečně odpočinou, protože se pořadatelé rozhodli po dlouhé debatě i s přímými účastníky Dakaru dvanáctou etapu zrušit. Místo druhé části posledního letošního maratonu se tak jezdci začali od sedmi ráno tamního času přesouvat pomalu z bivaku v Chilecitu do 700 kilometrů vzdáleného původního cílového města, argentinského San Juanu. Organizátoři Dakaru vedení pětinásobným vítězem v kategorii motorkářů Marcem Comou (malý snímek vpravo) nejprve vypracovali alternativní trasu 12. etapy, ale i ta nakonec nebyla z bezpečnostních důvodů odsouhlasena. V celém kraji se totiž očekává velká změna počasí, hrozí deště a záplavy. Nejvážnějším argumentem bylo, že by nemohly vzlétnout záchranářské vrtulníky. Jde už o druhou zrušenou etapu na letošním Dakaru. Auta a kamiony ale vyjely do San Juanu v rámci běžné ostré etapy.

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist