Husqvarnu povede do dakarských bojů Frétigné

Před startem Rally Dakar 2012 už jsme představili oficiální týmy KTM, dnes se podíváme, s čím se za pár týdnů ukáže v Jižní Americe Husqvarna. Tuto továrnu bude zastupovat německý tým Speedbrain, jezdeckým lídrem pětičlenné sestavy by měl být zkušený Francouz, jednačtyřicetiletý David Frétigné.

Německý tým Speedbrain se na Dakaru představil poprvé letos a 1. ledna odstartuje na 8364 kilometrů dlouhou trať z argentinského Mar del Plata přes Chile do peruánské Limy opět. Týmový šéf Wolfgang Fischer vybral jako nářadí kapalinou chlazený čtyřtaktní jednoválec Husqvarna TE 449 a má přislíbenu plnou tovární podporu. Jako jezdeckou jedničku oslovil francouzského veterána Davida Frétigného. Ten už na Dakaru vyhrál sedm etap a v ročníku 2009 skončil jako třetí celkově. Na svém kontě má i tři tituly mistra světa v Šestidenní a je i trojnásobným mistrem Francie v cross-country. Pětkrát vyhrál jezdecky nabitý francouzský endurový šampionát. S vysokými ambicemi jde na start Dakaru i dvaatřicetiletý Portugalec Paulo Goncalves. 
Dál má Wolfgang Fischer v týmu dva Brazilce: dvaatřicetiletého Zé Hélia a čtyřiadvacetiletého Ika Klaumanna. Posledním jezdcem Husqvarna Speedbrain Teamu bude osmadvacetiletý Španěl Joan Barreda, bývalý motokrosař, který má už umístění v první desítce mistrovství světa MX. Je rovněž majitelem zlaté medaile ze Šestidenní 2007. V německém týmu tedy nepojede žádný Němec. „Myslím, že jezdecky jde o dokonalý mix zkušenosti a dravého mládí,“ věří Fischer, kterou svou ekipu s plným názvem The Husqvarna Rallye Team by Speedbrain představil na motocyklové show v Paříži. „Cílem našeho snažení je jedno umístění v první trojce konečného pořadí. Vím, že to bude v té obrovské konkurenci 190 motocyklů těžké, ale v přípravě, která nejvíc probíhala v marocké poušti, jsme udělal maximum.“








Veškeré technické vybavení a motocykly týmů už vypluly z Francie na dlouhou cestu do Argentiny a nás může mrzet, že na Dakaru 2012 budeme oproti minulým ročníkům fandit jen dvěma českým zástupcům. V kategorii motocyklů to bude 62. v konečné klasifikaci Dakaru 2011 Jan Veselý na Yamaze v barvách Czech Dakar Teamu a mezi čtyřkolkami se bude na své velké úspěchy z minulých Dakarů snažit navázat už čtyřiapadesátiletý Josef Macháček (KM Racing Team) se svým Raptorem. Víc jezdců budou mít ve startovním poli Slováci, jejichž národní vlajku ponesou Ivan Jakeš (BMW), Štefan Svitko (KTM), Dušan Cipka (BMW) a Jan Zaťko (BMW).

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist