Husqvarna před Dakarem posílila sestavu

Jeden z mála týmů, který by v příští sezoně dálkových rally počínaje Dakarem mohl dělat problémy favorizovanému duu Marc Coma a Cyril Despres na KTM, je Husqvarna Speedbrain. K už zavedeným hvězdám Joanu Barredovi a Paulo Goncalvesovi tým podepsal další skvělé jezdce: Quinna Codyho a Alessandra Botturiho.

Bavorsko-italský Husqvarna Rallye Team by Speedbrain s plnou tovární podporou pojede Dakar už potřetí za sebou. Bude spoléhat hlavně na své osvědčené stálice, devětadvacetiletého Španěla Joana Barredu a třiatřicetiletého Portugalce Paula Goncalvese. Barreda je bývalý motokrosař s umístěním v první desítce mistrovství světa. Doma má rovněž zlatou medaili ze Šestidenní 2007. Na minulém Dakaru totálně šokoval odborníky, když v některých etapách držel krok s Comou a Despresem a párkrát jim dokonce ukázal záda. V lepším umístění mu zabránily navigační chyby a penalizace. Ve skvělých výkonech pak pokračoval v dalších závodech mistrovství světa vytrvalců a své úsilí korunoval na Rally Faraonů, kterou vyhrál jako první jezdec na Husqvarně v historii. Barredu tam jistil celkovým čtvrtým místem i Goncalves. Šéf týmu Wolfgang Fischer se hned po minulém Dakaru zbavil dvou Brazilců Zé Hélia a Ika Klaumanna a pro příští ročník nejslavnější rally světa podepsal jiné jezdce.
Americký šampion Quinn Cody je čtyřnásobný vítěz slavného závodu Baja 1000 a v barvách týmu Husqvarna Rallye Team by Speedbrain pojede příští seriál FIM Cross Country Rally World Championship. Na Dakaru v lednu ale ještě bude Američan jen přihlížet, protože se stále zotavuje z následků svých zranění. Na pozdější pouštní dobrodužství v roce 2013 už ale bude fit. Kapalinou chlazený čtyřtaktní jednoválec Husqvarna TE449RR dokonce ještě ani netestoval, připravený na polykání prvních kilometrů bude až po Dakaru. "Jsme potěšeni, že s námi podepsal smlouvu tak prověřený americký mistr. Quinn je našemu sportu úplně oddaný a jezdí vyrovnaně na velmi vysoké úrovni. Všude s ním cestuje spousta fanoušků. Už se nemůžeme dočkat, až se uzdraví a plně se k nám připojí,"  uvedl šéf týmu  Wolfgang Fischer. Místo Codyho pojede Dakar dvaatřicetiletý Australan Matthew Fish. Speedbrain také připraví Husqvarnu pro populárního katalánského jezdce Jordiho Viladomse (33). Vicemistr světa pojede svůj sedmý Dakar se svým osobním mechanikem a v barvách chilského týmu Tamarugal XC. Na posledním Dakaru skončil čtvrtý.
Alessandro Botturi ze severoitalského města Lumezzane je osvědčené offroadové eso a na rozdíl od Codyho bude moci o svých přednostech přesvědčit už na jubilejním 35. ročníku Dakaru. Sedmatřicetiletý jezdec dokončil minulou jihoamerickou ságu ještě v sedle KTM jako nejlepší nováček. V konečné tabulce ho můžeme najít na skvělém osmém místě. Letos byl taky druhý na Sardinia Rally, vybojoval rovněž spoustu bodů v endurovém mistrovství světa. V dresu Itálie zažil několik úspěchů na Šestidenní a na svém kontě má také devět italských titulů. „Nabídka od Speedbrainu byla hodně nečekaná a jsem za ni nesmírně vděčný. Hodně mi to zvedlo sebevědomí. Na Dakaru ze sebe vydám všechno. Husqvarna TE449RR triumfovala na Pharaons Rally a jela ve špici v Maroku. Jsem si jistý, že v kombinaci se Speedbrainem má na to, aby vyhrála Dakar,“ věří Alessandro a Wolfgang Fischer dodává: „Byla to docela legrace. Poslali jsme Alessandro krátkou zprávičku, jestli chce k nám na palubu a on hned zareagoval, že okamžitě přijede do našeho sídla. V uplynulé sezoně získal cenné zkušenosti v dálkových rally, je to rychlý a spolehlivý jezdec.“ Dakar 2013 startuje 5. ledna v peruánském hlavním městě Lima.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist