Husqvarna na Dakar s Quintanillou a Shortem

Jubilejní 40. ročník Dakar Rally začne za pár týdnů a tovární týmy už zveřejnily své nominace. Postupně vám je všechny představíme, začínáme s Husqvarnou. Ta potvrdila, že 6. ledna 2018 budou stát na startu v peruánské Limě v jejch barvách ostřílený Chilan Pablo Quintanilla spolu s Američanem Andrewem Shortem.

Tým Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing tak vsadil na jezdce, se kterými letos absolvoval světový seriál FIM Cross-Country Rallies World Championship. A šampionát odjel tento tým víc než úspěšně, když Quintanilla v posledním závodě v Maroku obhájil své loňské prvenství. Třicetiletý Chilan tak se svou nově vylepšenou Husqvarnou FR 450 Rally nemůže na začátku příštího roku pomýšlet v Jižní Americe na nic menšího než na vítězství. Jednou už byl na Dakaru celkově třetí, vloni chvíli dokonce vedl, pak pořád jezdil mezi Top 3, když jeho snahy zastavilo v 10. etapě nekonečné bloudění v poušti a totální vyčerpání, kvůli kterému musel vzdát.

„Na Dakar už se skutečně moc těším. Mám za sebou opravdu výbornou sezonu a proto poletím na start nejtěžšího závodu světa náležitě motivovaný. Celý rok jsme tvrdě makali a vylepšovali jsme každý možný aspekt našeho motocyklu. Týmu věřím na 100 procent, vím, čeho všeho je schopný. Klíčem k vítězství na Dakaru bude vědět, kdy jet naplno a kdy opatrněji. To přichází se zkušenostmi. Chce to mít něco odjeto, abyste nepropásli nejvhodnější moment k útoku na etapové vítězství.  Husqvarna FR 450 Rally udělala obrovský krok dopředu. Updateovaný motocykl je mnohem lehčí, lépe se ovládá a dává vám neskutečný pocit bezpečné, přitom rychlé jízdy. Na vývoji tohoto motocyklu jsme tvrdě dřeli dva roky a s výsledkem jsme maximálně spokojeni. Závodění na něm si užívám a všichni v týmu jsme přesvědčeni, že v lednu můžeme bojovat o dakarský triumf,“ uvedl Quintanilla.

To pětatřicetiletý Short z oklahomské Tulsy pojede Dakar poprvé. S Husqvarnou FR 450 Rally sice tvrdě trénoval, má za sebou měsíce testování, ale ostrý závod odjel zatím jediný - v posledním podniku letošního mistrovství světa dálkových motocyklů v Maroku vybojoval čtyři mistrovské body. „Na Dakar jedu hlavně získávat zkušenosti a pomáhat Pablovi. Mým cílem je odjet závod s co možná nejmenším počtem chyb a v cíli, v argentinské Córdobě, se radovat z dobrého výsledku. Jsem neskutečně šťastný, že mi tovární tým Husqvarny dal takovou příležitost. Je to velký skok v mé kariéře a na svůj premiérový Dakar se ohromně těším. Snad zúročím i ty nekonečné lekce navigace, které mi Pablo dával," říká Short.

V barvách Husqvarny jsme bývali zvyklí vídat i Franouze Pelu Reneta. Dvojnásobný endurový mistr světa ale v srpnu drsně havaroval na Atacama Rally a dodnes se dostává z následků zranění. Museli mu operovat horní část páteře a levé rameno. 40. ročník Dakaru se jede od  6. do 20. ledna na území Peru, Bolívie a Argentiny. Jezdce čeká přes 5000 kilometrů měřených zkoušek a celkem 9000 naplánovaných kilometrů. Podesáté se Dakar jede v Jižní Americe poté, co z Afriky jezdce vyhnaly obavy z tamní bezpečnostní situace.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist