Honda brala na Dakaru etapové výhry, ale obhajoba nevyšla

Tovární tým Monster Energy Honda vyhrál po 18leté nadvládě KTM Rally Dakar dvakrát po sobě, ale letos jim to do třetice všeho dobrého nevyšlo. Triumf jim sebral Brit Sam Sunderland na Gas Gasu. Ale kladů napočítali u Hondy dost. Nováček v týmu Chilan Pablo Quintanilla vyhrál závěrečnou etapu a skončil celkově druhý, po dvou etapových vítězstvích mají i Španěl Joan Barreda a další Chilan Nacho Cornejo. Všichni čtyři jezdci týmu se umístili mezi sedmi nejlepšími.

Všem čtyřem týmovým jezdcům továrního týmu se podařilo dokončit jeden z nejnáročnějších ročníků v dakarské historii, přičemž stroje Honda CRF450 Rally opět projely celou trasu bez jediného mechanického problému. Quintanilla získal celkové druhé místo, ztrátu na vítěze měl pouhé tři a půl minuty. Chilan se přitom připojil k týmu Monster Energy Honda až loni v květnu, když ve svém prvním závodě skončil v rámci Andalucía Rally na pódiu. Později, v říjnu, vyhrál Marockou rally. Letošní druhé místo znamená pro Quintanillu už třetí umístění na stupních vítězů Dakaru. Jeho kolegové z týmu Monster Energy Honda Joan Barreda, Američan Ricky Brabec a José Ignacio ‚Nacho‘ Cornejo také dokončili závod mezi nejlepšími. Španěl Barreda, čtvrtý v závěrečné etapě, skončil celkově pátý, čímž vyrovnal svůj výsledek z roku 2017. Brabec obsadil v tomto ročníku Dakaru celkově sedmé místo, zatímco „Nacho“ Cornejo vybojoval šesté místo. Další závod týmu Monster Energy Honda Team je naplánován na 5. až 10. března, bude to Abu Dhabi Desert Challenge.

Vyjádření Quintanilly jsme přinesli hned po dojezdu poslední etapy, tady jsou další jezdci Hondy:
Ricky Brabec, celkově sedmý: "Nevzdali jsme to až do konce. Jsem šťastně v cíli, zdravý a připravený jet domů. Nevím, co víc jsme tady mohli ještě pro větší úspěch udělat. Myslím, že naše úsilí trochu zabila první polovina závodu, ztráty kvůli navigačním chybám a podobně. Potom už bylo těžké posbírat rozbité kousky a dát je dohromady. Vrátíme se příští rok a pokusíme se vyhrát. Cokoli jiného než výhra je nepřijatelné."  

José Ignacio Cornejo, celkově šestý:
"Dakar jsme dokončili dobrou etapou, jsem s ní velmi spokojený, jeli jsme všichni bez chyb a v dobrém tempu. Jsem spokojený, že jsme Dakar takto dokončili, ale nemohu být spokojený s celkovým výsledkem. Ačkoli jsem druhý týden soutěže získal několik pozic, chyba na začátku závodu se promítla do konečného výsledku. Myslím, že jsem měl být v klasifiakci výš. Letos jsme si vybrali hodně smůly, ale my se zase vrátíme. Tým obecně byl velmi solidní a chci poblahopřát všem svým týmovým kolegům za skvělou práci, kterou v těchto dnech odvedli."

Joan Barreda, celkově pátý: „Pro mne je výsledkem tohoto Dakaru páté místo s nalomenou klíční kostí, kterou jsem si zranil před týdnem, a po ztrátě 40 minut na waypointu hned z prvního dne. I přes nepřízeň osudu jsem si zachoval bojovnost a ambice, které jsem měl celý rok. Nevzdával jsem se až do cíle. V závodech někdy věci jdou dobře a jindy zase ne tak dobře. Ale důležité pro mě bylo, že jsem odvedl všechnu tu potřebnou tvrdou práci. Na Dakar se připravujeme sedm měsíců, pak 14 dnů závodíme, teď je čas si trochu odpočinout, a pak budeme přemýšlet o nových cílech s vědomím, že ambice a motivace musí být stoprocentní. Každý den, co jsem byl tady na Dakaru na motorce, jsem měl jedinečné pocity.“

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist