Grabham pojede Dakar 8 měsíců po těžkém úrazu

Právě dnes odletěl do argentinského Buenos Aires Ben Grabham, největší australská naděje pro Dakar 2014. Velká off roadová legenda z Bathurstu skončila letos v lednu v Jižní Americe patnáctá, pak si ale jezdec zlomil páteř po srážce s klokanem a bylo otázkou, zda ještě bude někdy závodit.

Ben Grabham je rád, že si Vánoc ještě užil doma. Dolaďoval fyzičku a nabíral síly, start Dakaru, který se uskuteční 5. ledna v argentinském Rosariu, se rychle blíží. V dubnu si myslel, že takové starosti, jako je náročná příprava na Dakar, letos vůbec nezažije. Na závodě Condo 750 v téměř dvoustovce trefil stádo klokanů a po dramatickém pádu si zlomil obratle, zápěstí, vykloubil si rameno a měl proraženou plíci. Po několika operacích se prakticky učil znovu chodit, potíže mu dělalo i déle stát vzpřímeně. Ale svou nezdolnou bojovností a vůli se ze všeho dostal a za pár měsíců už se připravoval na motorce v tréninkovém kempu s trojnásobným vítězem Dakaru a bývalým mistrem světa dálkových soutěží Španělem Marcem Comou. 
Následoval obzvlášť náročný závod Marocká rally, kde dokonce vyhrál poslední etapu. „Pojedu svůj druhý Dakar. Letos jsem se tam něco naučil a hodně věcí pochopil. Už nebudu na jihoamerických stezkách a pouštích tak stresovaný. Vím dobře, co mě čeká, jsem připravený na všechno a chci si toho pekla pořádně užít,“ říká Grabham, kterého stejně jako další motorkáře čeká čtrnáctidenní drama na 8 743 kilometrech skrz Argentinu, Bolívii a Chile. Hned 5 228 kilometrů budou měřené úseky. „Na posledním Dakaru jsem i v konci cítil, že fyzicky jsem na tom dobře, ale byl jsem ubitý psychicky. Z té věčné navigace a koncentrace na trať. V lednu do toho chci jít víc fyzicky a doufám, že navigaci už zvládám tak dobře, že mne nebude mentálně vyčerpávat. Jsem rád, že se začíná v Argentině. Minule se mi tamní podmínky hodně líbily, byly podobné jako u nás v Austrálii. Chtěl bych se hned zařadit na čelo startovního pole, ať se nemusím vzadu trápit v prachu," zpovídá se vítěz snad všech off roadových závodů, které se v Austrálii jezdí.
"Místo do Peru pak zavítáme do Bolívie na den nebo dva, to bude hodně vzrušující, protože nikdo o tamních trasách nic neví. Bude to atm hodně technické, a to mi nadmíru vyhovuje," těší se Australan. Poslední Dakar absolvoval Grabham v týmu HSE Motorex KTM Desert Racing, příští rok pojede opět na KTM 450 Rally, ale díky podpoře KTM Australia se bude moci spolehnout na silnou podporu samotné rakouské továrny a jejího zázemí. „To mi hodně pomůže. Tovární tým KTM má za sebou spoustu úspěšných Dakarů, mají skvělé technické zázemí. Věřím , že když si nebudu vědět rady, navedou mne s mým problém na ten správný směr. Minule jsem byl patnáctý, teď chci do první desítky, do přípravy jsem proto dal všechno. Je to ale zatraceně dlouhý závod a každá chybička může rozhodnout,“ zakončil sympatický jednatřicetiletý jezdec. Zbývá dodat, že KTM Australia má v historii Dakaru hodně cenných zápisů. Její jezdci Andy Haydon, David Schwarz nebo Andy Caldecott vybojovali několik podií i etapových vítězství. Pořádně tak zvedli zájem běžných protinožců o Dakar.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist