Goncalves vyhrál Maroko a získal světový titul

Tři body náskoku před posledním závodem Španělovi Marcu Comovi (KTM) na obhajobu titulu v seriálu mistrovství světa dálkových soutěží nestačilo. Marockou rally totiž vyhrál jeho nejbližší pronásledovatel Portugalec Paulo Goncalves na Hondě a zajistil si tak první titul ve své kariéře.

Po čtvrté etapě velkého pouštního dobrodružství s oficiálním názvem OilLibya Rally of Morocco vedl Goncalves s náskokem 2:10 min. na svého týmového kolegu u Hondy Španěla Joana Barredu. Další půl minutu ztrácel Coma. Etapa s pořadovým číslem pět z Erg Chebbi do Oued El Mader měřila 349 kilometrů, z toho 310 km bylo měřených. Teploty opět přesáhly 30 stupňů Celsia. Nejdelší dějství letošní Marocké rally bylo ošidné hlavně tím, jak se po cestách k dunám nesnesitelně prášilo, což jezdcům notně ztěžovalo oriantaci v náročném terénu. Se situací se nejlépe vypořádal Barreda, který si tentokrát odpustil navigační chyby, a dojel do cíle v nejlepším čase 3:17,35 hod. Druhý skončil poměrně překvapivě neustále se lepšící Brit Sam Sunderland na další nové Hondě CRF450 Rally. Ten měl ztrátu 4:15 min., další místo v Top 3 vybojoval Coma, který si připsal ztrátu 4:26 min. Goncalves dojel pátý, když zaostal o 6:46 min. 
To znamenalo, že se do čela před závěrečnou etapou znovu dostal Barreda, což bylo pro další vývoj závodu a celého šampionátu zajímavé, protože Španěl se nijak netajil s tím, že pokud to bude zapotřebí, bude se v boji o titul klidit svému kolegovi Goncalvesovi z cesty, aby Portugalec porazil Comu. Každopádně pořadí před závěrečnou etapou znělo: Barreda, Goncalves + 4:36 min, Coma + 4:56. Goncalves: „Myslím, že jsem odjel velmi dobrý speciál. Vedl jsem až do 260. kilometru, když mi přestal fungovat CAP. Předjel mne Marc Coma a já ztratil snad dvacet minut. Čeká nás ještě jeden den, uvidíme, co se stane a jak to dopadne."  Barreda: „Byl to obtížný den. Hodně prachu a prakticky nešlo vůbec předjíždět. Nakonec jsem udělal dobrý výsledek, ale mohl jsem si vyjet větší náskok, kdybych se nezdržel předjížděním Oliviera Paina. Po dotankování už jsem chytil dobrý rytmus a jel jsem naplno až do cíle. Je to skvělá rally pro celou Hondu. Pět etap, pět vítězství, to asi nikdo nečekal. Paulo to má skvěle rozjeté na titul, uvidíme, jestli to dokáže. Ale myslím, že jsme na správné cestě a tak parádní výkony budeme moci předvést i za dva měsíce na Dakaru.“
Poslední etapa dostala název Po neznámých stezkách, měřila 285 km, z toho 219 kilometrů bylo měřených. Byla zajímavá tím, že se prosadili jezdci druhého sledu, protože největší favorité startující ráno jako první taktizovali a bloudili. Šokujícím vítězem šestého dějství se stal Australan Ben Grabham, kterého KTM přibrala do Maroka jaksi navíc. Druhý dorazil do cíle portugalský veterán Helder Rodrigues na Hondě (+ 1:18 min) a třetí populární Američan Kurt Caselli na KTM (+2:41), kterého marocké pouště jinak nezastihly v optimální pohodě. Důležitější ale bylo, co se dělo za nimi. Z jezdců, kteří bojovali o triumf v Marocké rally a v celém šampionátu, byl nakonec nejrychlejší Goncalves na páté pozici, až tři a půl minuty za ním dorazil Coma a bylo rozhodnuto. Světový titul v seriálu World Cross Countries Rallies Championship se po letech kralování Comy a KTM stěhuje k Hondě zásluhou Goncalvese. Dosavadní leader Barreda opět doplatil na to, že vyjížděl na trať jako první a po sérii navigačních chyb nabral téměř dvacetiminutové manko. Díky tomu se propadl až na konečného třetí místo za Goncalvese a Comu.
Goncalves: "Dnešek byl pro mne fantastický, Vyhrál jsem závod i šampionát. Jsem velmi šťastný za sebe i za Hondu. Udělali jsme spolu velký kus práce. Od rally v Brazílii jsme byli schopní vyhrávat závody a nakonec z toho byl i titul. Chtěl bych také poděkovat Joanu Barredovi. Bez jeho pomoci bych tady vyhrát asi nedokázal. Děkuji i všem ostatním u Hondy a teď už je čas pořádně slavit!" 

Výsledky 5. etapy

 1 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC 03:17'35
2 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +04'15
3 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +04'26
4 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +05'39
5 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC +06'46
6 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +06'57
7 Helder Rodrigues PRT HONDA TEAM HRC +08'14
8 Olivier Pain FRA YAMAHA Yamaha Racing +12'11
9 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +12'46
10 Ben Graham AUS KTM KTM AUS Rally Factoory +16'55

Výsledky 6. etapy

1 Ben Grabham AUS KTM KTM AUS Rally Factory 02:26'39
2 Helder Rodrigues PRT HONDA TEAM HRC +01'18
3 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +02'41
4 Jeremias Israel CHL SPEEDBRAIN Team Speedbrain +03'00
5 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC +04'56
6 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +08'26
7 Frans Verhoeven HOL YAMAHA Yamaha Netherlands Verhoeven +11'06
8 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +16'40
9 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC +17'14
10 Olivier Pain FRA YAMAHA Yamaha Racing +18'35

Konečné výsledky OiLibya Morocco Rally 2013

1 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC 17:08'59
2 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +03'44
3 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC +07'39
4 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +32'58
5 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +45'57
6 Ben Grabham AUS KTM KTM AUS Rally Factory +55'08
7 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +01:04'32
8 Olivier Pain FRA YAMAHA Yamaha Racing +01:06'09
9 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +01:08'58
10 Frans Verhoeven HOL YAMAHA Yamaha Netherlands Verhoeven +01:41'38

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist