GasGas a Sunderland míří na Dakar za obhajobou

Se stejnými jezdci jako letos v lednu a s oficiální finanční podporou Red Bullu vyráží tým GASGAS Factory Racing do Saúdské Arábie za obhajobou triumfu na 45. ročník Dakarské rally. Poslední vítěz  Sam Sunderland je nyní také čerstvým mistrem světa FIM v dálkových soutěžích, zatímco Britův týmový kolega, australská enduro hvězda Daniel Sanders, má po dakarském skvělém úvodu, ale pozdějším výpadku v sedmé etapě co dokazovat.

Dvojnásobný vítěz Dakaru Sam Sunderland a Daniel Sanders (malé foto vpravo), který pojede ve své kariéře obtížný pouštní závod teprve potřetí, letos zažili velmi odlišnou sezónu, ale oba jsou na 100% odhodláni užít si ikonického závodu a odvést na trati to nejlepší. Samovo vítězství na Rally Dakar 2022 bylo pro Brita začátkem nesmírně úspěšného roku. V návaznosti na Dakar zamířil do Spojených arabských emirátů na druhý podnik světového šampionátu dálkových soutěží a tam potvrdil svou formu dalším přesvědčivým vítězstvím. Díky umístění v první pětce na Marocké rally byl Sunderland na dosah svého druhého titulu mistra světa v kariéře.  A s dalším výborným představením na poslední soutěži ve Španělsku, kde závodník na motocyklu RX 450F dojel na perfektně vykalkulované páté místo, byla práce hotová: Sam byl opět korunován šampionem seriálu FIM World Rally-Raid 2022.

Nyní má již Sunderland kompletní tréninkový program za sebou a soustřeďuje se na hlavní úkol, který má před sebou: Obhajobu triumfu na Rally Dakar. Sam si plně uvědomuje výzvu, která ho díky psychicky náročné obhajobě čeká. Ale jako vždy ze sebe vydá absolutně vše a bude tvrdě bojovat o vítězství. Má nezpochybnitelnou rychlost a je díky dlouholetého pobytu v Dubaji suverénní v dunách. 

Daniel Sanders byl v prvním týdnu na Rally Dakar 2022 na dobré cestě bojovat o umístění na stupních vítězů. Havárie, která ho vyřadila z akce, bohužel vyústila ve složité zlomeniny lokte a zápěstí. A obě zranění se hojila déle, než se očekávalo. Během tohoto roku si vyžádala několik dalších operací. Ale prověřená hvězda Šestidenní ISDE Sanders je nyní vyléčený a opět se zaměřuje na úspěch na Dakaru. Daniel tam v roce 2022 získal dvě etapová vítězství, nyní má více zkušeností a mnohem lépe chápe to, co lze v Saůdské Arábiii očekávat, co se týče náročného terénu. Taky už ví, jak takticky složité je otevírání etap z prvních míst na startu.  

Sam Sunderland: „Tato sezóna byla neuvěřitelná. Získat double – vítězství v Dakaru a v mistrovství světa – bylo úžasné. Stálo to spoustu práce, mě i celého týmu, ale vyplatilo se to obrovsky. Teď, když jedu na Dakar 2023, přesně vím, co je potřeba k vítězství. Když jsem poprvé vyhrál ten závod v roce 2017, dostal jsem se pod velký tlak, abych vyhrál znovu o rok později. A taky se to nepovedlo. Trasa ročníku 2023 vypadá jako jedna z nejtěžších vůbec a nedělám si žádné iluze. Moje myšlení je teď trochu jiné – mým plánem je jet tam a užít si to, budu brát každý den tak, jak přijde, a pokusím se udržet dobré tempo po celou dobu akce. Doufejme, že na konci těch dvou týdnů budu na nějaké výhodné pozici, abych mohl znovu bojovat o nejvyšší pozice."

Daniel Sanders: „Po letošním Dakaru a samozřejmě po té havárii v sedmé etapě to byl dlouhý rok operací a pokusů dostat moje tělo zpět do formy. Měl jsem hodně smůly a věci se neléčily tak dobře, jak jsme chtěli, ale naštěstí to teď vypadá dobře a můžu se vrátit na motorku. Bude to výzva jít do jednoho z nejtěžších závodů na světě bez dlouhého tréninku na motorce. Doposud jsem se soustředil hlavně na to, abych měl dostatečně silný ten operovaný loket a abych Dakar vůbec fyzicky vydržel. Tým byl skvělý a já jsem stále silnější. Je to trochu skličující, když Dakar je mým prvním závodem po sezóně "volna", ale mým plánem je brát to den po dni a doufat, že se věci budou vyvíjet jen pozitivně. Je to dlouhý závod a mým cílem je být v cíli v konečné klasifikaci hodně vysoko."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist