Engela dělí na Dakaru jediná etapa od životního výsledku

Těžko tomu lze uvěřit, ale rok utekl jako voda a dakarská rally se opět blíží do svého závěru. Závodníci za sebou mají předposlední etapu, která měla být dle slov organizátora ta nejtěžší. Milan Engel z českého týmu Moto Racing Group ji dokončil na 19. pozici a do dnešní poslední etapy vyjede na krásné 16. pozici.

Nekonečné duny, pisty a především náročný fesh fesh. Po krátkém ranním přejezdu se včera závodníci na motorkách postavili letos už podruhé na start v řadě po deseti, což je určitě atraktivní způsob jak pro diváky, tak pro samotné závodníky, kteří při navigaci musí vsázet především na vlastní zkušenosti a instinkt, aby se ve vláčku za ostatními zbytečně nedostali do problémů a neztráceli zbytečným hledáním way pointů. Díky dvacátému místu v předchozí etapě se do druhé vlny postavil také Milan Engel, který si stál před touto devátou etapou jako nejlepší český motorkář na výborném, 16. místě. Hned na prvním časovém úseku Milan Engel zabral a na časomíře se objevil dokonce na výborném osmém místě. Na dalších kilometrech ale bohužel ztratil a propadl se na konec druhé desítky.

"Startoval jsem v druhé lajně s docela dobrýma závodníkama. Začátek se mi povedl, přestože jsem nikam úplně nechvátal. Chtěl jsem si pohlídat pár jezdců, aby mě nepřeskočili. Podařilo se to akorát Tomiczekovi, ale Rodriquez i Sola zůstali v celkovém pořadí za mnou. Jsem zvědavý, jak to dopadne v poslední etapě. Ale snad to udržím na krásné 16. pozici a budu za to moc rád. Letošní Dakar je dost náročný, trpí se na techniku i pády. Doufám, že ve čtvrtek se uvidíme s celým týmem na rampě a pořádně oslavíme celou tu dřinu a úsilí. Makali jsme tvrdě celý rok," uvedl český jezdec. Engel nakonec dokončil etapu na 19. pozici, přičemž na zmíněného Rodrigueze ztratil pouhé tři a Španěla Solu čtyři vteřiny! V celkovém pořadí jej přeskočil Tomiczek a odsunul na 17. místo. Engel na polského jezdce ztrácí ale jen pár vteřin přes minutu, což v žádném případě není v poslední etapě nesmazatelný náskok.

Pomalu ale jistě se do cíle svého druhé Dakaru blíží také česká závodnice Olga Roučková. Loňský finish, kdy dokončila na QUADu a stala se tak historicky první českou závodnicí v cíli této slavné rally, se může stát znovu realitou. V předposlední etapě se jí vedlo poměrně dobře a spolu s navigátorem Danem Zelenkou ji dokončili na 18. místě. Problémy přišly paradoxně až na přejezdu z cíle do bivaku. "Už v poušti jsme urazili brzdovou hadičku, ale s tím jsme si jakš takš poradili, přestože byla zavzdušněná. Dalo se s tím dojet a dost jsme si s Danem oddechli. Bylo to dlouhé a náročné, tak jsme strašně rádi viděli cíl, ale v tom na přejezdu kousek od bivaku nám praskla ve 100 km/h zadní poloosa. Poslalo nás to mezi auta, ale naštěstí tam nic nejelo. Zastavili jsme a padesátkou jsme dojeli do bivaku. Bude asi hodně penalt, ale potom co se stalo jsem fakt ráda, že jsme dojeli ve zdraví. Can-Am jinak drží skvěle, na poslední den to dáme dohromady a doufám, že se všichni uvidíme v cíli." Roučková jde do poslední etapy z 20. pozice a tak vzhledem k rozestupům nejspíš i letošní Dakar zakončí.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
cechradovan přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist