Engel s Michkem jedou na Dakar potvrdit pozici českých jedniček v dálkové rallye

Orion - Moto Racing Group je už dlouhá léta stálicí světové rallye scény. Sedm dokončených Dakarů a nejlepší čeští motorkáři Milan Engel s Martinem Michkem oblékající barvy českého týmu budou klíčovou kombinací zkušeností a rychlosti, která bude v době omezených možností trénování a testování na takto těžkém závodě zásadní.

Nejlepším českým zástupcem posledních ročníků v této kategorii je zkušený Milan Engel, který ve svých 29 letech vyhlíží už sedmou dakarskou výzvu. „V lednu nás čeká spousta změn od povinných airbagových vest po omezený počet zadních pneumatik na celou rallye. Navíc vzhledem k veškerým omezením spojených s pandemií COVID-19 jsme museli vypustit až na pár téměř všechny závody. Z pohledu absence tréninku v dakarských podmínkách to tak bude jeden z nejtěžších ročníků,” předeslal Milan Engel, který patří mezi opory Orion - Moto Racing Group. Tým jede na Dakar s novými speciály KTM 450 RR, které prošly úpravou motorů a jsou vybaveny špičkovými českými komponenty. „Jsem závodník, něco mám za sebou a techniku máme dobrou. Takže se přes všechno jedu poprat o co nejlepší výsledek a vydat ze sebe maximum,” s odhodláním dodal Engel.

Dlouhodobě největší postavou českého motokrosu je Martin Michek. Po sérii několika dálkových závodů v minulém roce se letos v lednu vydal na svoji první Rallye Dakar. A hned z toho byl boj o nejlepšího nováčka roku a pořadí mezi elitní dvacítkou. „Měl jsem smůlu, protože mi v předposlední etapě jen několik kilometrů před tankovačkou došel benzín. Přišel jsem tak o titul nováčka roku, ale až v lednu odstartuji do první etapy, alespoň vím, že se můžu rovnat s těmi nejlepšími,” zavzpomínal Martin Michek. Letošní debutant měl však v průběhu sezóny velké zdravotní trable a tak musel velkou část vynechat. Poslední měsíce intenzivně pracuje na fyzické kondici, formu směřuje k lednovému startu. „Nebylo to nic příjemného. Dlouhou dobu jsem musel ležet v nemocnici a vlastně nevěděl, zda se vůbec v lednu budu moct na startovní rampu postavit,” vysvětlil Michek.

Podle managera Orion - Moto Racing Group, Ervína Krajčoviče, bude v mnoha ohledech pro všechny 43. ročník dakarské rallye jiný a obtížný: „Po letošním prvním Dakaru v Saudské Arábii se očekávalo hodně novinek, které také přišly. V lednu jsme přes nějakou tu smůlu zajeli slušné výsledky a skýtaly se nám poměrné dobré možnosti jak k trénování, tak vytvoření částečné báze mimo ČR, což by značně zlepšilo naší pozici vůči továrním týmům. Bohužel jsme to nebyli schopni realizovat, což nás dost mrzí. Budeme se s tím chtít ale poprat a cílem je zlepšit 23. místo Michka a 26. Engela. Samozřejmě nemohu opomenout poděkovat všem partnerům, kteří nám na naší cestě pomáhají, protože bez nich bychom, jak se říká, seděli doma na kanystru.“

Jedním z partnerů je Autoklub ČR, který stejně jako v letošním roce i na příští Rallye Dakar podporuje účast Martina Michka. „Martin byl na letošním ročníku Dakaru ambasadorem Autoklubu ČR a my s ním počítáme i pro naši novou komunikační značku Czech Motorsport. Martin Michek odvedl skvělou práci. Autoklub ČR přinášel z Rallye Dakar rozsáhlé zpravodajství a i o jeho účasti byli fanoušci nejtěžšího závodu na světě podrobně informováni. O průběhu závodu a zážitcích Martina Michka z jednotlivých etap přinášela reportáže také Česká televize, náš mediální partner. Takže se těšíme na Rallye Dakar 2021 a Martinovi a celému jeho týmu přejeme co nejlepší výsledky!“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 2 Kč
Petr7474 přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist