Dvojnásobný vítěz Price vyrazí do devátého Dakaru

V roce 2015 už byl Toby Price v motoristickém sportu celosvětovým pojmem, ale na Dakaru byl prakticky neznámým jezdcem. Proslul svou rychlostí a spolehlivostí, rychle se také naučil jemnosti navigace a dopracoval to při svém premiérovém startu k působivému třetímu místu a vítězství v jedné etapě. V následujících letech dvakrát Dakar vyhrál. Letos se chystá už na své deváté velké pouštní dobrodružství.  

Toby Price, který se stal prvním Australanem v jakékoli kategorii, který vyhrál Dakar, a to už při své druhé účasti, je milovníkem adrenalinu. Svůj čas dělí mezi svou první lásku - motorky a v posledních letech také na závodění na čtyřech kolech. Rodák z Hilstonu v Novém Jižním Walesu za volantem exceloval se svým Mitsubishi Triton Trophy Truck druhý rok v řadě na Finke Desert Race v Austrálii. Poté se spojil s australským kolegou Paulem Weelem, aby se poměřil se silnou konkurencí v závodech v USA, včetně slavného Baja 1000. Bohužel pro australské duo skončil legendární závod v plamenech již po 260 kilometrech. Po neuspokojivém 10. místě na posledním Dakaru kvůli děsivému startu se Price vrátil v barvách Red Bull KTM Factory Teamu na trať dálkových závodů motocyklů čtvrtým místem v Abu Dhabi, pak v závěrečné etapě vypadl z Marocké rally.

Pětatřicetiletý Toby Price před Dakarem 2023: „Vždy jsem byl rád za to, když jsem dokončil Dakar. Stejně jsem to měl i naposledy. Minulý rok byl pro mě ale závod docela těžký. Velká ztráta času hned v první etapě mě postavila do nepříjemné pozice po celý zbytek závodu. Pak už musíte trochu zariskovat a další sebemenší chyba způsobí, že ztratíte další minuty. Špička na Dakaru je velmi vyrovmaná, talže už pak tu ztrátu nemíte kde dohnat. Terén v Saúdské Arábii dělá rally velmi rychlou a některé etapy jsou prakticky sprinty do cíle. Atmosféra je ale vždy skvělá a v týmu jsem spokojený. Už teď se těším na rok 2023! Co se týče mých zkušeností na čtyřech kolech a poslední Baja 1000, nemám slov. Den začal perfektně a pak na 260. kilometru dobrodružství skončilo. V takové situaci toho moc dělat nemůžete. Přál bych si, abych se probudil z té noční můry. Všichni na tomto projektu extrémně tvrdě pracovali a všichni jsme byli dlouho pryč od našich rodin, abychom se dokonale připravili na závod."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist