Drama na Dakaru: Van Beveren skončil, v čele Walkner

Druhý jezdec průběžného pořadí letošního Dakaru v kategorii motocyklů Kevin Benavides (Honda) ztrácel před dnešní etapou pouhých 22 sekund na lídra, Francouze Adriena Van Beverena (Yamaha). Ty vymazal krátce po startu 10. etapy, a pak si jel pro suverénní vítězství. Na posledním úseku speciálu ale spolu s dalšími jezdci zabloudil a vítězství spadlo do klína dobře navigujícímu Van Beverenovi. Francouz ale pouhé tři kilometry před cílem těžce havaroval a na Dakaru skončil. Šílenou etapu vyhrál Rakušan Matthias Walkner na KTM a vede i celkově.

Desátá etapa zavedla jezdce z argentinské Salty do obávaného Belénu, kolem kterého jsou rozpálené pouště a duny. Celková délka etapy byla změřena na 795 km, délka měřeného úseku činila 372 km. Kromě písku čekaly závodníky hory a hodně kamení na cestách. V pondělí se na Dakarské rallye sice nezávodilo, i tak museli být jezdci ve střehu. Čekal je totiž skoro 600 kilometrů dlouhý přejezd z Bolívie do Argentiny. Stovky kilometrů museli navíc snášet po okresních cestách či dálnicích po dojetí rychlostní zkoušky. „Přejezdy jsou pomalu náročnější než ostré etapy. Člověk vypne z pozornosti a může se stát, že na čtyřkolce usne. Jednou se mi stalo, že jsem usnul a vzbudil jsem se těsně za autem. Právě udržet koncentraci, to je na přejezdech to nejnáročnější. Je taky nutné si občas zanadávat, pořádně se vykřičet.“ tvrdil Zdeněk Tůma, čtyřkolkař z týmu BARTH Racing.

Začátek úterní etapy začal zajímavě. Američan Ricky Brabec (Honda) vyjížděl na trať jako druhý za vítězem osmé etapy Francouzem Antoinem Meem (KTM). Ale asi příliš nevěřil jeho navigačním schopnostem, protože zanedlouho odbočil a kompletně se ztratil dva kilometry od ideální trasy. Později tu samou chybu ještě zopakoval, čímž se zcela vyřadil z bojů o etapové vítězství. Do čela se mezitím dostal druhý muž průběžné klasifikace a Brabcův týmový kolega u tování Hondy Kevin Benavides. Argentinec měl na 47. kilometru náskok 1:51 min. na Antoine Mea, 1:54 min. na Španěla Joana Barredu (Honda) a 1:56 min. na Francouze Adriena Van Beverena (Yamaha), průběžného lídra Dakaru. Raketově začal etapu Slovák Štefan Svitko (KTM, spodní snímek), na prvních mezičasech pátý. Jezdci si stěžovali na obrovské horko. Po několikadenních deštích bylo 38 stupňů ve stínu a 43 na slunci.  

Na prvním kontrolním bodu vedl Kevin Benavides už o tři minuty, tentokrát před Australanem Toby Pricem (KTM), Barreda ztrácel 3:41 min., před Svitka se dostal další tovární jezdec KTM Rakušan Matthias Walkner (5:32 min.). Stále více se ale propadal lídr Dakaru Adrien Van Beveren (6:28 min.) a také Antoine Meo měl problémy (7:40 min.). Dva nejrychlejší Češi drželi svou nadstandardní klasiku: Milan Engel (Moto Racing Group – KTM) byl 26. a Jan Brabec (Big SHOCK Racing – Husqvarna) 32. Kuriozně jednu příčku před svým americkým jmenovcem, zabloudivším Ricky Brabcem.

 

V dalším průběhu se situace více méně stabilizovala, jen Barreda začal více ztrácet, zřejmě vinou svého vážně zraněného kolene. Na 219. kilometru měřeného úseku těžce havaroval Luciano Benavides (KTM), bratr v tu chvíli jasně vedoucího jezdce, a se zraněnými zády odstoupil. O chvíli později si zlomil nohu argentinský čtyřkolkář Gustavo Gallego a letošní Dakar pro něj skončil. Američan Ricky Brabec, před startem etapy celkově jedenáctý, se mezitím uklidnil, srovnal si navigaci a skvělou jízdou se vrátil do první dvacítky etapového pořadí. Bohužel pro něj, s půlhodinovou ztrátou na Benavidese. Ten už měl blízko k tomu, aby se stal novým dakarským lídrem, v celkovém hodnocení měl totiž po osmé etapě ztrátu na Van Beverena jen 22 sekund. 

Situace se ale otočila o 360 stupňů před sedmým way pointem. Po vložené spojovačce měli jezdci zamířit do cíle přes kaňon plný vyschlých koryt říček a potoků. Už dopředu se vědělo, že tam nebude lehká navigace, ale masakr, který následoval, předčil všechna očekávání. Nejprve sjeli ze správné cesty oba vedoucí jezdci. Benavides a Price se vydali úplně špatným směrem, po chvíli je následoval i Meo. Když byla tato trojice deset kilometrů od ideální trasy, následovali je i Svitko, Barreda a Ricky Brabec. Jediní ze špičky, kdo si správně poradili s navigací, byli nakonec Van Beveren a Matthias Walkner. Bylo jasné, že Benavidesův sen o vítězné etapě na domácím území a nekompromisním útoku na vedení Dakaru vzal za své.

Na sedmém way pointu dlouho osaměle svítil jediný čas - ten Van Beverenův. Pak se objevil Španěl Gerard Farres Guell (KTM Himoinsa), ale se ztrátou 13 minut. Pak se opět dlouho čekalo na další jezdce. Před Guella se pak ještě dostali další jezdci, ale například Toby Price nabral 50 minut. Aby situace nebyla náhodu málo dramatická, ve finiši ještě dost těžce havaroval Van Beveren, a to tři kilometry před cílem. Dlouho se snažil znovu pokračovat v jízdě, ale i vinou svého zranění  neúspěšně. Nakonec ho z trati evakuoval vrtulník a Dakar pro něj skončil. Nesmírně zajímavou desátou etapu tak nakonec vyhrál Rakušan Matthias Walkner na tovární KTM, bývalý motokrosový mistr světa už zaniklé třídy MX3. Pokud nedostane Walkner nějakou penalizaci, ujme se také vedení na Dakaru. Na dnes druhého v cíli Pabla Quintanillu (Chile-Husqvarna) udělal 11 minut, průběžně by měl vést klasifikaci o parádních 39 minut před Joanem Barredou! Bohužel Štefan Svitko dnes ztratil blouděním celou hodinu a například Benavides 49 minut. Naopak dnes vydělal Milan Engel, kterému změřili 23. nejrychlejší čas a půjde hodně dopředu.

 

Neustále aktualizované výsledky 10. etapy a průběžné pořadí Dakaru naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings/stage-10

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist