David Pabiška: Na začátek pěkná rozcvička

První etapa letošní Rally Dakar znamenala pro závodníky dávku více než 800 kilometrů, z čehož 180 km tvořil měřený test. V něm si oba borci SP Moto Teamu utvořili dobrý základ pro další etapy, když Slovák Štefan Svitko dojel na 17. místě a Čech David Pabiška skončil 34.

"Dneska to byla na začátek pěkná rozcvička, kdy nás hned poslali organizátoři do endurového úseku, navíc velmi prašného. Měl jsem jednu kolizi s motorkářem, který startoval se mnou ve dvojici, když udělal klasickou enduráckou chybu, přehlédl odbočení, v prachu rychle zabrzdil a otočil se. Podařilo se mi vyhnout se větší srážce, ale ke kontaktu došlo a odnesla to naštěstí pouze objímka výfuku. Ve vyšších nadmořských výškách nad 2000 metrů se musím přiznat, že jsem trochu lapal po dechu, ale myslím že na začátek to bylo dobré, jsme v cíli a jdeme na další den, což je důležité," uvedl po dojezdu do cíle v San Luis osmatřicetiletý Liberečák David Pabiška.   
Několikanásobný endurový mistr Slovenska, jednatřicetiletý Štefan Svitko, k tomu dodal: "Etapa byla více endurová, což mi mělo vyhovovat, ale bohužel tomu tak nebylo. Jelo se hodně v zarostlém lese s kamením, kde mám problém, když nevidím do zatáčky. Ale se 17. místem jsem spokojený, i vzhledem k tomu, jaké bylo teplo, a doufám, že se mi bude zítra opět dařit. Dnešek se obešel bez pádu, nic jsem neudělal motorce, vše funguje jak má, takže v zítřejší etapě jedeme dál a uvidíme."
A jak hodnotí úvodní etapu manažer týmu Ervín Krajčovič? "Jsem rád, že se klukům podařilo dojet první etapu bez vážnějších problémů a navíc s dobrou výchozí pozicí do druhé etapy. Trať nebude ještě tolik rozbitá, čímž se snižuje riziko pádu a budeme tak moci dále pracovat na potvrzení pozic. Protože jsme na začátku, jdeme krok za krokem." Dnes čeká účastníky Dakaru jedna z nejrychlejších rychlostních zkoušek celé rally a navíc se jezdci poprvé dostanou do písečných dun. A nebude to jen krátké setkání s pískem. Na posledních 100 kilometrech čeká na jezdce prozkoumání šedých písečných dun v Nihuilu, které bude ještě intenzivnější, než při předchozích ročnících. Písek je zde sice více pevný, ale i tak tato část ukáže, jak je kdo na dunová pole připravený.
2. etapa - 6. 1. San Luis - San Rafael
Spojovací úseky:
365 km
Rychlostní zkouška: 359 km

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist