Další Čech na Dakaru: Lukáš Kvapil

Byl na zahraničních válečných misích v Iráku a Afganistánu, teď ho čeká další těžká výzva! Lukáš Kvapil je dalším českým motocyklistou, který se v lednu 2017 představí na Rallye Dakar v Jižní Americe. Voják z povolání a člen Dukly pojede na Yamaze 450 s týmem KM Racing, pravidelně zastupovaný na Dakaru Martinem Macíkem v poli kamionů.

„Jsem bojovník tělem i duší a motorky mě doprovázejí už mnoho let v soukromém i pracovním životě. Už jako malý jsem hltal zprávy o výsledcích Čechů na Rallye Dakar. Nakonec mi učarovala dvě kola a v patnácti jsem začal jezdit juniorskou reprezentaci v enduro. Když jsem narukoval na vojnu, stal jsem se členem motocyklové jednotky Hradní stráže. Teď už patnáct let sloužím u vojenské policie. Mám za sebou několik zahraničních válečných misí v Iráku nebo Afganistánu. A asi nepřekvapí, že i v armádě působím, mimo jiné, jako mentor instruktorů výcviku motocyklových jednotek a speciální přípravy. Ačkoliv mám za sebou už mnohá dobrodružství, věřím, že další velké zážitky na mě čekají. Pojedu Rallye Dakar 2017, nejnáročnější závod na světě,“ charakterizuje sám sebe Lukáš Kvapil, kterému cestu na Dakar otevřela účast na Merzouga Rally.

Jel na jistotu a v cíli skončil na 48. místě ve své skupině, celkově dojel 69. I přes zdravotní problémy, které ho pronásledovaly po celý závod, dokázal, na rozdíl od mnoha dalších nováčků, napoprvé náročnou rallye bez problémů dokončit. Z Maroka si Lukáš přivezl neocenitelné zkušenosti. „Bylo to náročné, ale jsem šťastný, že jsem vše zvládl. Získal jsem neskutečné zkušenosti. Když chcete jet Dakar, tak to prostě nejde dát z voleje. Přišel jsem si v Maroku na spoustu detailů, které mi určitě pomohou později na Dakaru. Zjistil jsem, co potřebuji přidat do výbavy motorky, jak ji dále upravit. Naučil jsem se, jak před závodem i během jízdy řešit stravu a pitný režim, ověřil jsem si, jak rozložit své síly. Velkým přínosem pro jezdce byly také večerní prezentace, při kterých ředitel dakarské série, Marc Coma, předával jezdcům cenné rady a informace, které jim usnadní přípravy na další Dakar. Současně jsem získal jistotu v práci s navigací a sžil jsem se s přístroji,“ popisuje Lukáš.

Vždy mně lákalo závodit na motorce a fascinovaly mě delší soutěže. Proto jsem se v roce 2013 postavil na start extrémního endurového klání Erzberg rodeo v Rakousku,“ vzpomíná Kvapil. V Rakousku si ho všiml spolumajitel týmu KM Racing Pavel Kubíček, a i když se už nějaký čas znali, zaujaly ho Lukášovy schopnosti a odhodlání, které se v extrémních podmínkách závodu naplno projevily. „Díky Pavlovi se zrodila příležitost dostat se do týmu a následně se naskytla další šance oživit slavnou motoristickou tradici v Dukle Praha,“ vysvětluje Kvapil..

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist