Dakarská vozidla míří do Saudské Arábie

Od začátku prosince se to ve francouzském přístavu Marseille hemžilo spoustou závodních, podpůrných, mediálních a organizačních vozidel, které byly nakládány na loď a čekalo je dobrodružství v podobě námořní plavby do saudskoarabské Džiddy, kde bude 3. ledna zahájena Rally Dakar 2021.

Dakarské organizační týmy a přístavní dělníci v Marseille odbavili ze startovní listiny 43. ročníku nejtěžšího pouštního závodu světa 75 osobních automobilů, 42 nákladních vozidel, 110 motorek a čtyřkolek, spolu s dalšími vozidly. Celkem šlo o 679 vozidel plus 8 vrtulníků a 15 kontejnerů. Nepolevující koronavirová pandemie omezila pohyb lidí v Evropě i v zámoří a donutila dakarské týmy zapojit se do úplné logistické akrobacie. Všem se ulevilo, když se dostali do přístavu a odevzdali svou techniku do rukou organizátorů.

„Technika odevzdána! Letošní předání techniky ve Francii bylo nejrychlejší, co jsme kdy zažili. Přejímky jsou kompletně přesunuty do Džiddy, ale i co se týče veškeré administrace, která proběhla online, šlo vše jako po másle a za hodinu a půl jsme byli na cestě zpět domů. Těch dvakrát 1400 kilometrů už zase tak rychle ale neutíkalo,“ uvedl český tým Moto Racing Group, který bude o co nejlepší umístění na lednovém Dakaru bojovat v osvědčené sestavě Milan Engel, Martin Michek. Oba nyní absolvují poslední tréninky a po Vánocích a 27. prosince nastoupí do letadla směr Saudská Arábie. „Máme hotovo a technika je odevzdána pořadateli. Opět se s ní setkáme 30. prosince v Džiddě,“ přidali se David Pabiška a Ruda Lhotský, kteří tentokrát pojedou v týmu Jantar nejtěžší kategorii motocyklů bez asistence. Dakarská soutěž bude mít tentokrát délku 7 646 kilometrů, z nichž bude 4 767 km měřených.

Další očekávané milníky Dakaru 2021 

30. a 31. prosince: Vyzvednutí techniky z přístavu v Džiddě                                                              • 1. a 2. ledna: Administrativní a technické přejímky v Džiddě 
2 . ledna odpoledne: Prolog a podium
3. ledna : Start 1. etapy
15. ledna: Poslední etapa a konečné podium 
9. ledna: Den odpočinku ve městě Ha'il

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist