Dakar svázala taktika, druhou etapu vyhrál Američan Klein

Druhou etapu Dakaru téměř celou společně s jihoafrickým nováčkem Michaelem Dochertym (Husqvarna) odtáhl Australan Daniel Sanders, ale tovární jezdec GasGasu v závěru schválně zvolnil a z taktických důvodů přenechal vítězství Američanovi Masonu Kleinovi (BAS World Dakar KTM Team). Martin Michek bojoval o první desítku, nakonec ale bral 21. pozici.  

úvodní kilometry 45. ročníku Rally Dakar naplňují sliby pořadatelů, že letošní závod bude pro jezdce nejnáročnější za poslední roky. Obhájce loňského triumfu Sam Sunderland (GasGAs), Cox Bradley, Rojo Cesar, Libor Podmol (všichni KTM), by mohli vyprávět… český jezdec už po včerejší nehodě zamířil do Džiddy, odkud se chce co nejdříve letecky vrátit domů. Obtížné trasy potvrzuje i čtyřkolkář Zdeněk Tůma, který dojel v 1. etapě čtrnáctý. „Takový začátek tady v Saúdské Arábii ještě nebyl. Hned na úvod nás čekaly nebezpečné kameny a obrovské duny. První etapu jsem dojel s píchlým kolem, bylo to fakt brutální,“ prohlásil po včerejším dojezdu jezdec týmu BARTH Racing, který je v celkovém pořadí zatím na patnáctém místě. Českokrumlovský rodák si do nedělní etapy přinesl patnáctiminutovou penalizaci za výměnu motoru, kterou musel provést po pro něj smolném prologu.

„Prvních dvě stě kilometrů první etapy se jelo po písčitých pláních, na nichž bylo spoustu kamenů. Byly tam i přejezdy přes hory a také nepříjemné řečiště plné nebezpečných šutrů. Celkově to bylo hodně náročné,“ přiznal Tůma, který je průběžně patnáctý se ztrátou 1 hodiny a 26 minut na vedoucího Francouze Girouda. Ve druhé části potrápily závodníky vysoké duny. „Některé podle mě měly přes dvě stě metrů. Museli jsme zvládnout tři opravdu vysoké výjezdy přes obrovská dunová pole. Čtyřkolka měla co dělat, aby to zvládla,“ popsal Tůma. „Závěr byl také zrádný. Byly tam takové měkké písky s ostrými kraji, tam měla čtyřkolka také problémy. Voda se v ní vařila, teploměr mi ukazoval 120 stupňů, to jsem tady ještě nezažil. Vždy tu bylo spíše chladněji, teď to bylo peklo.“  

Dnes na dakarské účastníky čekalo 430 měřených kilometrů, startovalo se z bivaku Sea Camp u Rudého moře a končilo se ve městě Úla. Trať měla být podobná jako v první etapě, tzn. kamenité cesty v kaňonech, ve finále písečné duny. Před etapou vedl Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), ale jen proto, že jezdci, kteří dojeli včera před ním, dostali na dojezdu dvouminutové penalizace za překročení omezené rychlosti v daných úsecích.

Druhou etapu nejrychleji rozjel dakarský nováček Michael Docherty (Jižní Afrika – Husqvarna), dobře si vedli i další jezdci druhého sledu, Němec Sebastian Bühler (Hero), Španěl Lorenzo Santolino (Sherco), z favoritů byl nejvýš ostřílený Rakušan Matthias Walkner (Red Bull Factory KTM). Na 48. kilometru bohužel zůstal stát Slovák Štefan Svitko a opravoval svou KTM. Z Čechů se na konci první desítky pohyboval Martin Michek (Moto Racing Group), Jan Brabec (Strojrent) okupoval konec první padesátky. Na 108. kilometru stále vedl osmadvacetiletý Docherty, který poslední tři roky žije v Dubaji a jezdí v USA na vysoké úrovni motokrosy, ale už jen o osm sekund před zrychlujícím Australanem Danielem Sandersem (GasGas). Michek se stále držel v Top 10.

Na 150. kilometru byla umístěna první čerpací stanice, kde se dalo doplnit palivo. Dochertymu tam naměřili náskok na Sanderse deset sekund  Zato americký prozatímní lídr Dakaru Ricky Brabec už ztrácel dvacet minut. Těžkou havárii měl James Hillier, první vítěz silničářské Tourist Trophy na ostrově Man, který se objevil na Dakaru. Brit má poraněné rameno, ale přes bolest pokračuje v závodě. Na zmíněném kilometru se Michek trochu propadl, ale stále bojoval o první dvacítku, Milan Engel byl 48. (+16:22), Jan Brabec 51. (+17:39) a David Pabiška 66. (+27:37). Dvojice Docherty-Sanders byla v čele i u druhého dotankování na 269. kilometru, později už začal mít Australan s přezdívkou Chucky navrch a vypadalo to, že druhou etapu vyhraje.   

Sanders, který včera o etapový triumf přišel až po dojezdu do cíle, ale nevyhrál ani dnes. I když většinu trati poctivě odmakal na čele závodu, závěr podle vlastních slov takticky vypustil, aby zítra nemusel rozjíždět etapu z prvního místa, což je navigačně velmi složité, jak už se mnohokrát ukázalo. Chucky už stejnou věc udělal a otevřeně přiznal i vloni, což vzbudilo velkou nelibost u jeho četných fanoušků po celém světe. I jeho souputník Docherty v samotném závěru odpadl až na 17. místo. Ve finiši se prosadil mladý Američan Mason Klein (Bas Dakar KTM), který jel rovněž výborně i včera. V cíli měl nejrychlejší čas, ale web oficiální dakar.com už nyní informuje, že ho čeká dvouminutová speeding penalizace. Jelikož měl ale náskok přes tři minuty na Němce Sebastiana Bühlera, o životní triumf by přijít neměl a zřejmě povede i průběžné pořadí po druhé etapě. Třetí je zatím v předběžné klasifikaci druhé etapy další Američan Skyler Howes (Husqvarna), Martin Michek je tam zatím uvedený jako 21. v pořadí. Svitko dal svůj motocykl dohromady a stačil ještě dojet ve třetí desítce. Milan Engel dnes urval 39. místo,  David Pabiška by měl být padesátý, o příčku za ním dorazil Jan Brabec. Čtyřkolkář Zdeněk Tůma byl v cíli na devátém místě.   

Dvacetiletý Mason Klein jede teprve svůj druhý Dakar: "Dnes jsem se opět cítil opravdu dobře, kromě penalizace za rychlost, kterou jsem dostal. Já mám prostě vypnutý mozek, a když mi road book řekne: Jeď, žádné zatáčky!, tak já prostě jedu. Musím se na to víc soustředit, možná je to o zkušenostech, které mi chybí. Ale kromě toho to bylo dnes super pěkné. Většinu dne jsem jen následoval ostatní kluky. A pak si v poslední části etapy ze mě začali dělat srandu, jestli to teda povedu nebo ne. Tak jsem si řekl, dobře, jsem na řadě, a prostě jsem jim odjel a nechal je tam být.“

Komplet výsledky můžete sledovat zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist