Dakar se do Afriky nevrátí, míří do říše Inků

Už za týden se dozvíme oficiální trasu 34. ročníku Rallye Dakar. Letošní velký pokles diváckého zájmu přinutil organizátory tohoto velkého motoristického dobrodružství opět změnit trasy závodů. Spekulovalo se dokonce, že se Dakar vrátí do Afriky, ale nakonec zůstane počtvrté za sebou v Jižní Americe.

Letos obrovská kolona jezdců a jejich doprovodu zavítala do Argentiny a Chile, ale konečný účet fanouškovského zájmu byl žalostný. Další pokles diváků okolo trati byl vyvolal pokles zájmu sponzorů a to si organizátoři nemohou dovolit. Rozhodli se proto buď vrátit Dakar do Afriky, nebo ho přivést i do dalších zemí Jižní Ameriky. Nejvíce se hovořilo o Brazílii, Paraguayi a Peru. Závod by sice měl opět odstartovat na Nový rok v argentinském Buenos Aires, ale poslední etapy mají podle posledních zpráv zavést jezdce do země Inků, tedy do Peru. Dakar by tak skončil v Limě. Návrat do pouští Afriky byl zamítnut poté, co se ukázalo, že to nedovoluje tamní bezpečnostní situace. „Zůstaneme v Jižní Americe, protože je to bezpečnější. Situace v Africe se ještě příliš nezlepšila,“ uvedl ředitel Dakaru Etienne Lavigne. Brazílie a Paraguay zase příliš nevyhovují svými terény.
„Počet diváků nám od doby, kdy jsme začali pořádat Dakar v Africe pořád klesá. Když u trati a hlavně v cílových lokacích jednotlivých etap nejsou fanoušci, kazí to dojem z celého závodu. Emoce jsou pak značně slabší. Jde nám o to, aby každý ročník závodu byl něčím jiný. Proto silně uvažujeme o tom, že příští rok přeneseme soupeření na trati zase do jiných končin. Nejvíce nás zaujaly varianty a lokality v Brazílii, Paraguayi a Peru. Konečné rozhodnutí padne 23. března. Hodně bude záležet na tom, jakou podporu nabídnou vlády jednotlivých zemí,“ uvedl již dříve Francouz Lavigne. A toho se hned chytil peruánský tisk, který uvedl, že v roce 2012 se poslední čtyři etapy (tři soutěžní a jedna dojezdová) pojedou na jejich území a v Limě proběhne i slavnostní vyhlášení vítězů. Na peruánské území mají jezdci přejet z chilské Aricy a pokračovat údajně budou přes Tacnu do Arequipy, kde budou poprvé na peruánském území nocovat. Další etapa by měla vést z Arequipy přes Playa Tanaka do historické Nazcy. Příští den by měli mít před sebou etapu Nazca - Palpa – Asia. A pak už by je čekal jen symbolický dojezd do hlavního města Peru Limy. 
To, že se příští rok pojede v Peru potvrdil i jeden ze sponzorů akce Red Bull. Nadšení ale trochu tlumí sám Etienne Lavigne, který už jednal s peruánskou vládou. Francouz sice vyjádřil optimismus a přesvědčení, že Peru bude součástí příštího Dakaru, podle jeho slov ale není zatím možné to oficiálně potvrdit. „Stále je pár důležitých detailů, které je třeba dořešit před tím, než se vstup Peru oficiálně potvrdí,“ uvedl pro místní noviny El Comercio. „Na velké tiskové konferenci 23. března v Paříži budou oficiálně oznámena místa konání Dakaru 2012. Peruánská vláda musí splnit ještě poslední podmínku, stanovit komisi odpovědnou za rozhodnutí související se závodem.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist