Dakar pojedou i otec se synem

Splnil se jim jejich velký sen: v britském Walesu žijící australští motorkáři Simon a Llewelyn Paveyovi, otec se synem, spolu poprvé pojedou nejtěžší závod světa Rally Dakar.

Je to jeden z mnoha krásných příběhů odehrávajících se okolo Dakaru. Setkání generací v jihoamerické poušti. Sedmačtyřicetiletý otec Simon závodí na různých terénních motocyklech od roku 1981, začínal v motokrosu. Dakar 2015, startující 4. ledna v Buenos Aires, bude jeho jubilejní desátý, poprvé tam jel v roce 1998. Tentokrát bude mít pro něj ale velmi odlišnou příchuť, protože do závodu odstartuje společně se svým třiadvacetiletým synem Llewelynem. „Už je to dlouho, co jsme přišli na nápad soutěžit na Dakaru společně a až nyní to konečně vyšlo. Jsem nadšený, protože mě baví společné ježdění s mým synem, vidět jeho pokroky a získávání sebedůvěry na těžkých soutěžích. Nyní společně načneme novou kapitolu," říká Simon, který je známý i tím, že zasvěcoval do tajů motocyklové problematiky britského herce Ewana McGregora, který pak natočil populární dokumentární seriál Na mašině kolem světa.
Mladší muž z motorkářské rodiny Llewelyn Pavey bude na 37. ročníku Dakaru debutovat. K motocyklům se dostal tak, že ho otec vzal před 17 lety na motorce na start ještě klasického "afrického" Dakaru ve francouzském Versailles. Vyrostl obklopen motocykly, začínal jako mechanik a později se zúčastnil několika obtížných rally v Asii a Africe. Na Dakaru pomáhal otci s přípravou motocyklů.  „Myslím, že Dakar je pro mě přístupný až teď, kdy se přešlo na motocykly o objemu do 450 ccm. V každém případě to bude velmi zvláštní zažít Dakar v sedle společně, vždyť Simon není jenom můj otec, ale i můj nejlepší kamarád a mentor,“ říká Llewelyn.


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist