Dakar nepojede ani jeden český čtyřkolkář

Není to žádná překvapivá zpráva, ale přesto zamrzí. Pětinásobný vítěz Dakaru v kategorii quadů Josef Macháček se 5. ledna 2013 na startu nejtěžší vytrvalostní rally neobjeví, stejně jako žádný další český jezdec. Veterán Macháček přešel po lednovém kontroverzním vyloučení ze čtyřkolek na bugginu, ale vůz podle všeho nestihne připravit.

Dakar 2012 začal pro české barvy pohromou, když náš jediný čtyřkolkář na startu Josef Macháček byl po technických přejímkách vyřazen z celkové klasifikace, protože prý jeho stroj nesplňoval podmínky pro svou kategorii. Situace byla nepřehledná, padaly protesty, ale Macháček už pak dál jel jen mimo soutěž. Zápletka s nepříjemnou pachutí pak ale pokračovala. Spolu s Macháčkem totiž bylo vyloučeno šest dalších evropských čtyřkolkářů.
Stál za tím protest argentinských jezdců a jejich argumentem bylo, že čtyřkolky uvedených závodníků se příliš odlišují od sériových modelů. Napadení nesériovosti evropských čtyřkolek bylo svým způsobem dost kuriózní, protože i stroje Argentinců mají k sériovým quadům hodně daleko. Důvodem je skutečnost, že k zvládnutí tak těžké soutěže jako je Rallye Dakar je nutné na čtyřkolovém motocyklu udělat řadu úprav.
Není divu, že taková situace Macháčka značně znechutila a hrála významnou roli i v jeho rozhodování, jestli se zúčastní Rally Dakar 2013. Organizátoři soutěže ze společnosti ASO pak dlouho nebyli schopni Macháčkově stáji KM Racing uspokojivě odpovědět na dotaz, jestli mu nahradí finanční ztrátu vzniklou tím, že ho kvůli spornému výkladu pravidel nepustili na start. „Jedná se zhruba o půl milionu korun, a to nejsou pro mě malé peníze. K tomu musím připočíst půl roku příprav na start, které přišly vniveč. Ten čas mi už nikdo nevrátí. Přitom jsem si problém nepřivodil sám. Požadoval jsem, aby mi pro příští ročník slevili na startovném pět tisíc eur, ale jejich odpověď byla mírně řečeno vyhýbavá, takže nikam nepojedu. Už jsem to oznámil vedení KM Racingu,“ prohlásil pětapadesátiletý Macháček pro web uvedeného týmu.
V současné době Macháček pracuje na výrobě bugin. „Pro mě je teď přednější auto, které pořádně vyzkouším na menších soutěžích, a v roce 2014 třeba se speciálem Dakar pojedu. Protože se teď už zabývám přípravou vozů na jiné rallye, stejně bych buginu pro nadcházející Dakar už nestihl dodělat,“ uvedl Macháček pro kmracing.cz. Na přelomu srpna a září startoval v Řecku na Serres Rally. „Nešlo o klasickou soutěž, byla to hvězdicová jízda, takže doprovod nikam nepřejížděl a zůstával na jednom místě u hotelu. Jsem spokojený, vrchovatě to splnilo testovací program,“ pochvaloval si, jelikož jeho stroj vydržel bez vážnějších problémů už třetí soutěž za sebou. Závodil s vozidlem Rage buggy, jenž mu slouží k vývoji součástek pro připravovaný speciál.  
Na Dakar 2013 je přihlášeno čtyřicet quadů, většinou samá známá jména. Z argentinských bratrů Patronelliů pojede tentokrát pouze Marcos, naposledy druhý. Vítěz Dakaru 2012 Alejandro Patronelli obhajovat nebude. K dalším favoritům budou patřit další Argentinec a minule třetí Tomas Maffei, Chilan Nicolas Ignacio Casale a dvojice Poláků Lukasz  Laskawiec, Rafal Sonik (všichni na yamahách). Před rokem se také líbil Sergio La Fuente z Uruguaye, v Andách a pouštích Jižní Ameriky se opět představí i žena, a to Italka Camelia Liparotiová na další yamaze. Se záplavou yamah bude bojovat na hondě například Nizozemec Kees Koolen nebo na strojích Can-Am Chilan Barry Cruses a Sebastian Palma. Se zajmavým mottem půjde na start Argentinec Sebastian Hansen. "Když dokončíte jeden Dakar, máte před sebou jediný a nejtěžší cíl. Dojet ten další. Všechno ostatní je snadné."  Neskutečně našlánuto a natrénováno má letos Polák Laskawiec, který vyhrál dvě soutěže mistrovství světa dálkových rally a stal se zaslouženě šampionem. 
 
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist