Dakar: Despres má slíbené rady od Comy

Po odstoupení zraněného Španěla Marca Comy z Dakaru 2013 se zdá, že jeho věčný rival a stájový kolega u KTM Cyril Despres bude mít cestu k pátému vítězství vymetenou. Sám Francouz ale tuto tezi popírá. Může se stát cokoli a favoritů je hodně, říká Despres.

Je mnoho odborníků a fanoušků, kteří tvrdí, že bez trojnásobného vítěze Dakaru Marca Comy to na trase z peruánské Limy do Chile nebude ono. Je jasné, že rivalita obou velkých mistrů bude všem chybět, vždyť vyhráli sedm posledních ročníků tohoto nejtěžšího závodu světa a 43 z devadesáti tamních rychlostních zkoušek. Coma ale přes ohromné úsilí nezvládl rekonvalescenci zraněného levého ramene z Marocké rallye, a tak se zdá, že Despres to bude mít v lednu mnohem jednodušší než dříve. S tím však sám Francouz nesouhlasí. „Na cestě do chilského Santiaga nás čeká spousta rizik. Marcův sen o Dakaru vlastně skončil pádem na zatravněné písečné bouli, jakých pořád míjíme na tratích tisíce a tisíce. A když mi teď někdo řekne, že mám cestu za triumfem na Dakaru usnadněnou, musím se smát. Budeme se muset ještě poprat se spoustou dun, boulí, vyčnívajících kamenů, stoupání a klesání,“ uvedl Despres před startem velkého pouštního dobrodružství, které začíná už za pár dní, 5. ledna 2013 v peruánské Limě. 
Despres se rovněž zmínil o tom, že bude moci využívat rad svého hvězdného kolegy v bivacích Dakaru. „Marc mi řekl, že bude v Limě, a pokud zůstane na další průběh rallye, určitě mi dá pár cenných rad ohledně strategie, přípravy road-booku a podobně,“ věří Despres. Vždy se přitom soudilo, že jejich rivalita jde kolikrát až za hranice sportu a někdy i za hranice fair play. Despres nyní tvrdí, že se musí zkoncentrovat jen na svůj vlastní výkon. Všiml si ale, že ve startovním poli 196 přihlášených motorkářů panuje velké napětí. Odstoupením Comy totiž bude vlastně šance na zisk jednoho podiového místa vyšší než obvykle. „Je jasné, že Marcova neúčast na všechny jezdce bude mít zvláštní psychologický efekt, budou mít větší motivaci," uvedl Despres a zároveň vyjmenoval pár jezdců, kteří by podle něj měli patřit ke kandidátům pro bitvu o absolutní vítězství. Vzpomněl například Francisca ‘Chaleca' Lopeze, třetího v roce 2010, který po létech strávených v sedle aprilie pojede na KTM. "Hlavně ve své vlasti Chile bude neudržitelný. Pamatuju se, že tam vyhrál už čtyři etapy a dojet vítězně do svého hlavního města, to bude pro něj úkol číslo jedna," soudí Francouz.  
Za další favority považuje Despres Francouze Davida Frétigného, bronzového z roku 2009, který se pro Dakar 2013 vrací ke značce Yamaha a má ctižádosti na rozdávání. Obhájce letošního vítězství věří také Portugalci Helderu Rodriguesovi (Honda) a v letošním mistrovství světa vytrvalostních soutěží skvěle se prezentujícímu Polákovi Jakubovi Przygonskému, který jezdí v jakémso béčku KTM.. Španělské motocyklové weby tvrdí, že zajímavé bude sledovat bývalého nosiče vody Marca Comy a jeho krajana Juana Pedrera. Ten sice nedostal Comovu špičkově připravenou KTM 450 Rally (tu pojede oficiální náhradník Američan Kurt Caselli), ale bude mít najednou volné ruce k tomu, aby ukázal, co opravdu umí, když už nebude muset sloužit své hvězdě. Je zajímavé, že Despres mezi svými favority nezmínil třeba jezdce Husqvarny Joana Barredu a Paola Goncalvese , kteří si tak skvěle vedli na letošní Rally Faraonů. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist