Dakar: Češi spolupracují v rámci nového projektu

O čem se už dlouho hovořilo v zákulisí, potvrdilo se v úterý na tiskové konferenci. Dva čeští motorkáři David Pabiška a Jan Veselý plus šest posádek kamionů a se v lednu 2013 představí na Rallye Dakar v Jižní Americe pod hlavičkou nově vzniklého Bonver Dakar Projectu. Všichni budou úzce spolupracovat.

Cílem Bonver Dakar Projektu bude vytvořit co nejsilnější tým nejen pro jubilejní 35. ročník nejtěžší dálkové soutěže světa, ale i pro další roky. Spojily se tak vlastně dosavadní týmy Bonver Dakar, Czech Dakar, KM Racing a Dakar Holland. „Může se zdát, že je to odvážný cíl, ale věříme, že se nám to v horizontu tří až pěti let podaří," uvedl během představení projektu jeho autor Tomáš Vrátný, jeden z řidičů kamionů. "Myslím, že se nám podařilo spojit neslučitelné, na což jsme pyšní. Úmyslně jsme to nenazvali týmem, ale projektem, protože chceme například pracovat i na vývoji a stavbě kamionů, aut, čtyřkolek a motocyklů," řekl Vrátný.
Pod hlavičkou projektu budou startovat motorkáři Pabiška s Veselým (oba Yamaha) a posádky kamionů, které budou řídit Vrátný (Tatra), Martin Kolomý (Tatra), Jaroslav Valtr (Liaz), Marek Spáčil (Liaz), Vlastimil Vildman (Liaz) a Nizozemec Marcel Schoo, který pojede s tatrou. "Už teď jsme domluveni, že příští rok se k nám připojí jeden zahraniční a zkušený partner," řekl Vrátný. Všechny týmy ještě fungují i samostatně a vozy si připravují individuálně, v budoucnosti ale bude spolupráce ještě užší.
Přímo v závodě budou již nyní dodržovat týmovou režii a spolupracovat. "Všem bude velet Martin Macík," uvedl Vrátný. Lídry týmu budou Kolomý a Valtr. "Jsme ale připraveni na to, že týmové role se mohou změnit podle toho, jak se bude Dakar vyvíjet," řekl Vrátný. Všechny posádky budou mít k dispozici sedm doprovodných kamionů, jeden osobní automobil a 55 lidí. Jediným českým účastníkem Dakaru 2013, která se do projektu nezapojil, je Aleš Loprais. "Aleš byl první, kterému jsem spolupráci nabízel, už když jsme se vraceli z minulého Dakaru. On se rozhodl jít jinou strategií, individuální. My chceme jít týmovou cestou, což je složitější a náročnější. Víme, že výsledek se dostaví až za nějaký čas, ale věříme tomu," dodal Vrátný.
Jan Veselý bude podle serveru dakar.cz startovat v příštím ročníku rallye na zbrusu novém stroji Yamaha. Rallye kit pro tento motocykl již nevychází ze starší francouzské koncepce, jako předcházející stroje Jana Veselého ale je vyrobený nově - na základě zkušeností tohoto závodníka ve specifických podmínkách Jižní Ameriky a s ohledem na změněné regulace v kategorii motocyklů v posledních ročnících. Mezi velmi důležité faktory patří snížení hmotnosti celého stroje, zvýšení pevnosti kritických dílů, snadný přístup pro opravy a údržbu bez nutnosti demontáže spousty krytů a neposlední řadě také jízdní ergonomie a komfort, protože Dakar je dálkový závod.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist