Dakar 2017: KTM s Toby Pricem i mexickým nováčkem

V osvědčené a silné sestavě vyráží na 29. ročník Rallye Dakar tovární tým KTM. Obhájce triumfu z ledna Australan Toby Price navíc dostal na cestu do Jižní Ameriky novou smlouvu, která ho u týmu Red Bull KTM Factory Racing udrží až do konce roku 2019.

Vedení KTM Motorsports potvrdilo, že Price doplní na supertěžkých dakarských etapách v Dubaji žijící Brit Sam Sunderland (rovněž s novou smlouvou do roku 2019) a Rakušan Matthias Walkner. Nováčkem bude v Mexiku narozený a v USA závodící Ivan Ramirez, který nahradí Francouze Antoine Mea. Několikanásobný endurový mistr světa má za sebou několik zranění, a tak místo poslední fáze dakarské přípravy zvolil operaci a kompletní doléčení. Plně se pak soustředí na příští ročník mistrovství světa dálkových soutěží. Meo naposledy na Dakaru oslnil, když jako nováček dojel s bolestivým zraněním do cíle na sedmém místě.

„Mám pořád velké bolesti a s tím se nedá Dakar odjet na 100 procent. Nechám si své zápěstí znovu zoperovat na barcelonské klinice u doktora Mira. Potřebuju, aby se mi do ruky vrátila kompletní hybnost. Věřím, že se vrátím k závodění příští rok na podnicích v Dubaji a Kataru,“ omluvil se Meo. Jako vždy pojede s plnou tovární podporou KTM, ale se svými vlastními sponzory, i nejlepší světová motocyklistka Španělka Laia Sanz. Naposledy dokončila Dakar na 16. místě, ale předloni byla endurová mistryně světa devátá, což se zatím žádné ženě nepodařilo.

Vavříny ověnčený a mezi fanoušky mimořádně oblíbený Toby Price je pochopitelně nadšený, že na Dakar pojede s čistou hlavou a vyřešenou budoucností. „Jsem nesmírně šťastný, že v týmu Red Bull KTM Factory Racing zůstanu až do konce roku 2019. Je to ta nejlepší věc, která mne mohla potkat. Můžu se tak soustředit jen na závodění samotné. Je to velké privilegium. S šéfem týmu Pitem Beirerem a i s manažerem Alexem Doringerem se skvěle jedná. Jsou to skvělí lidé i odborníci na pravém místě. Už se moc těším na to, co nám naše společná budoucnost přinese," uvedl Price a Sam Sunderland dodal: „Motorka a celý náš tým jsou perfektní, podporovali mne, i když jsem se vloni v přípravě zranil a na Dakar nemohl jet. S novou prodlouženou smlouvou jsem nadmíru spokojený." Sunderland se letos stal vicemistrem světa v seriálu FIM Cross Country Rallies Championship.

Ivan Ramirez má v Americe velké jméno a na motocyklech KTM jezdí od svých pěti let. Má titul ze seriálu AMA National Hare and Hound, absolvoval Baju a letos také OiLibya Rally. Rakušan Matthias Walkner je bývalým motokrosovým mistrem světa ve třídě MX3, Dakar pojede potřetí. Stejně jako Meo i on hodně letošní sezony ztratil kvůli různým zraněním, ale na Dakar je prý připraven jak ještě nikdy. Má na svém kontě titul mistra světa v dálkových soutěžích z roku 2015 a hlavně v etapách s vyššími rychlostními průměry bude v Jižní Americe patřit k favoritům. Tým čeká ještě na začátku prosince závěrečná příprava v marockých pouštích, zaměřená hlavně na navigaci a poslední vyladění motocyklů KTM 450 RALLY.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist