Dakar 2016: Slováci míří vysoko

Slovenští jezdci Ivan Jakeš a Štefan Svitko se postupem času propracovali na pozice nejlepších soukromých jezdců na Rallye Dakar a také v roce 2016 pochopitelně nebudou na ostrém startu 3. ledna v Argentině chybět. Oba pojedou na strojích KTM, Svitko obhajuje letošní páté místo a chce ještě výš.

Třiatřicetiletý Svitko je mnohonásobným mistrem Slovenska v enduru a trojnásobným mistrem Evropy, letos v lednu svým fantastickým pátým místem vyrovnal na Dakaru své maximum z roku 2012. Za pár dní pojede už svůj sedmý ročník, opět v barvách Slovnaftu. Jeho etapové maximum je druhé místo ze závěrečné etapy minulého ročníku – právě za svým krajanem Ivanem Jakešem. „Věřím, že se mi to tentokrát také podaří. Ale důležitější je pro mne samozřejmě celkové umístění. Pokud vyhraju etapu a skončím do třetího místa, budu spokojený,“ říká Svitko. Dakar 2016 pojede s novou motorkou KTM 450 Rally Replica. Ačkoli jde o stejný model, se kterým se zúčastnil i na Dakaru 2015, v detailech mu nabízí několik cenných vylepšení.

V pořadí 38. ročník Dakaru se pro Štefana Svitka kromě vylepšeného motocyklu ponese také ve znamení dalších novinek. V zázemí bude moci nové síly mezi etapami načerpat v obytném karavanu. Ten mu přinese po náročných etapách nesrovnatelně větší pohodlí, než míval k dispozici dosud. Hlavně kvalitnější spánek. S touto změnou souvisí také rozšíření Slovnaft Teamu. K mechanikovi Zlatkovi Novosádovi, který bude mít na starosti motorku, a Martinovi Kubačkovi, zodpovědnému za logistiku a přenos informací z aktuálního dění v Jižní Americe domů na Slovensko, přibudou dva  noví členové  – Viliam Tóth a Marián Jacina. „Tento rok jsem měl novou motorku připravenou dříve než minulé roky, což je pro mě určitě výhodou," říká nejúspěšnější slovenský motocyklový jezdec. O jeho skvělé formě svědčí i úspěch na říjnové Merzouga Rally, kde obsadil třetí místo.

Dvaačtyřicetiletý Jakeš v roce 2013 skončil celkově čtvrtý, o dva roky později obsadil 8. místo, když vyhrál dvě etapy. Nyní pojede už devátý Dakar, stejně jako Svitko na nové KTM. „Všechny modelové řady se vyrábějí na dva roky. Mohl bych jet i na té staré, ale pro klid v duši je lepší, když budu mít novou,“ soudí Jakeš, který dobře vím že i bez chilských etap ho čeká pořádně tvrdý závod. Protože v Andách může být zima, přibere si s sebou na motorku i teplejší oblečení. „Centrální Andy začínají se táhnou přes celou Bolívii, bude to zajímavé. Písek bude hned na úvod, je to takový dost hluboký a namáhavý terén, podobné to je v Dubaji.Jemný bílý písek bude také okolo Salty, kde je oddychový den. Závěr v Argentině se asi pojede okolo Mendozy po rychlých kamenitých pistách,“ dodal Jakeš.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdců Rally Dakar a vyhrajte jednu ze zajimavých cen.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist