Dakar 2015: Ohlasy po první etapě

Nedělní první etapa Rally Dakar se neobešla bez nehody. Humphrey Sennvanbasel upadl tak nešťastně, že musel být se zraněním hlavy převezen do nemocnice a existuje podezření na poranění mozku. Hrdinou dnes se stal Sergio Lafuente, který si vykoubil palec na ruce a ještě stačil dojet třetí v kategorii quadů.

Vítěz kategorie motocyklů Brit Sam Sunderland (KTM): „Rozesmály mne dotazy, jestli mne mají po mém vítězství pasovat na nového favorita rally. Je těžké soudit z výsledků prvního dnu, když nevíte, co přinesou další etapy. Nevíte, kdo jel dneska naplno a kdo se šetřil. Je hodně důležité nedávat do jizdy od začátku úplně všechno, musíte si nechat v zásobě síly na další etapy. Ale rozhodně si myslím,že jsem zajel výbornou etapu, a to je důvod k radosti. Motorka jela zcela spolehlivě a přitom rychle a zřejmě jsme všichni dosáhli i hodně rychlých časů. Jsem vedoucím jezdcem závodu, ale to platí jen pro první den. Přál bych si, abych byl leaderem i na konci závodu, ale teď máme za sebou jen prvních 175 kilometrů a před námi je ještě hodně dlouhá cesta."
Druhý v cíli o pět sekund Portugalec Paulo Goncalves (Honda): 
"Dakar 2015 konečně začal. Kdybych věděl, že jedu druhý a mám minimální ztrátu, tak ještě přitlačím a Sama Sunderlanda porazím. Není to ale nic k zbláznění, jsem šťastný i z toho druhého místa. Zítra je na pořadu pořádně dlouhá etapa a my se Samem do ní budeme startovat jako první. Pro mne je důležité nedělat chyby, zůstat v sedle a vyhýbat se problémům, které mne postihly minulý rok. Mým hlavním cílem je pomoci Hondě vyhrát Dakar. Všichni u HRC totiž pravovali do úmoru, aby dali tak perfektní motorku dohromady.“
Třetí v cíli Španěl Marc Coma (KTM): „Cítil jsem se dobře. Byla to docela lehká etapa, ale velmi, velmi rychlá. Nejdůležitější bylo samozřejmě vyhnout se chybám. Začátky závodů jsou vždy riskantní, protože chceš jet co nejrychleji a pořádně otáčíš plynem.Ale jak říkám, trasa byla dnes perfektní. Po těch deštích, co tady byly poslední dny, se udělalo na někoika místech hodně bahna a kaluží, ale nebylo nic obtížného to zdolat."
Čtvrtý v cíli Španěl Joan Barreda (Honda): „Vyrazili jsme dnes skutečně rychle. Byla tam místa, kde jsme uháněli 180 km/h! To způsobuje nějaký risk, protože na silnicích byly velké díry plné vody po nedávných deštích. Bylo vždy obtížné posoudit, co se dá projet rychle a co ne. Ke konci jsme se skoro sjeli s Marcem Comou a já trochu zpomalil vzhledem k zítřejší náročné etapě. Bude to dlouhý den a v jeho druhé půlce přijde hodně obtížná navigace. Dneska to byl takový warm-up. Zítra už to bude jiná story, jedna z nejdelších etap. Ale já jsme nabuzený a těším se na pořádnou akci."


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist