Dakar 2014: Patronelli proti zbytku světa

Mezi 40 quady na startu Rally Dakar 2014 je víc než 60 procent Jihoameričanů a kandidátů na konečné podium bude hodně. Favorit je ale jen jeden: argentický jezdec Marcos Patronelli, který bude se svou Yamahou obhajovat svůj triumf z roku 2013. 5. ledna vystartuje z Rosaria pod křídly velkého týmu Red Bull Desert Wings, jehož součástí budou i automobilisté a kamioňáci.

Argentinský klan Patronelliů soutěž quadů na Dakaru ovládá už několik let. Vlastně od posledního vítězství českého veterána Josefa Macháčka v roce 2009. O rok později vyhrál třiatřicetiletý Marcos Patronelli, pak dvakrát po sobě jeho o dva roky starší bratr Alejandro. Pro ročník 2013 se Alejandro do soutěže nepříhlásil, protože byl příliš zaneprázdněný svým byznysem v Argentině a o několik měsíců později oficiálně skončil s aktivní činností úplně. Poslední ročník Dakaru vyhrál po pomalejším startu opět Marcos, když si v druhé půli soutěže vyjel na své soupeře hodinový náskok a nakonec bez problémů získal svůj druhý titul. Z pěti absolvovaných ročníků má na svém kontě čtrnáct etapových vítězství. „Na start půjdu s chladnou hlavou, ale s velkou rozhodností. Vím, že moji soupeři budou čekat na každou moji chybu,“ říká Marcos Patronelli.
Velký showman a výborný muzikant sice pojede se silnou podporou Yamaha Racing Argentina, ale navíc se stal také členem jakéhosi „All Stars“ týmu s názvem Red Bull Desert Wings. Se stejnými barvami pojedou i další dakarské ikony, jakými jsou Carlos Sainz a Giniel de Villiers v soutěži automobilů, dva nejlepší motocyklisté Francouz Cyril Despres (Yamaha) a Marc Coma (KTM), stejně jako kamioňák Eduard Nikolaev. „Je to pro mne velká čest, že si mne vybrali do Red Bull Desert Wings. Znamená to pro mne, že se budu moci těšit ze společnosti těch nejlepších jezdců ve všech dakarských kategoriích. Nejvíc mne těší, že si budeme moci pomáhat s Cyrilem Despresem, který rovněž přešel k Yamaze. Bude to rozhodně skvělá reklama pro mne i celou Argentinu. Mým jediným cílem je obhájit vítězství a udržet tak tu skvělou rodinnou tradici,” uvedl před startem Dakaru Marcos Patronelli.
A co jeho soupeři? Nejvíce jich bude z Jižní Ameriky. Těchto jezdců stále přibývá a navíc každým rokem získávají víc a víc zkušeností i jezdeckého sebevědomí. V roce 2013 se ke druhému místu celkově vyšplhal Ignacio Casale. Chilan tak naplnil očekávávání, které po stále se lepšících výkonech v minulých ročnících Dakaru naznačoval. Šestadvacetiletý Casale také už dokázal vyhrát prestižní závod Desafio Inca v Peru a má velkou naději, že opět dojede do dakarského cíle, který bude tentokrát na pobřeží Tichého oceánu v chilském Velparaisu, na podiovém umístění. Teprve dvaadvacetiletý Argentinec Lucas Bonetto, v roce 2013 čtvrtý, letos vyhrál další závod Dakar Series, brazilský Desafio Ruta 40. Oba reprezentují nastupující generaci jezdců, kteří to jednou po Patronellim převezmou. A k nim patří i teprve osmnáctiletý Argentinec Jeremias Gonzales Ferioli, o kterém jsme nedávno informovali. 
Co se týče Evropanů, je třeba zmínit dvě jména. S nizozemskou licencí jezdcí Sebastian Husseini před rokem při svém dakarském debutu dokázal držet krok s Marcosem Patronellim prvních pět dní, pak ale udělal několik chyb a propadl se na konečné šesté místo. Nyní si už přeje jedině umístění do třetí pozice. Velkými zkušenostmi disponuje Polák Rafal Sonik, naposledy třetí. Dvojnásobný mistr světa dálkových soutěží (2010, 2013) vytvořil Poland National Team a s sebou bude mít silnou ekipu, včetně vlastního fyzioterapeuta. „Na Dakaru už jsem byl dvakrát třetí. Chci zase na podium, ale výš než minule,“ směje se Polák. „Jediné, čeho se obávám, je rychlost mého quadu. Vím, že ostatní jezdci hodně modifikovali svoje stroje, ale nevím přesně, o kolik porychlí. Já mám téměř sériový motor a bojím se, že na rovinách nebudu soupeřům stačit.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist