Dakar 2013: David Pabiška se vrací na motocykl

Pouze dva čeští motocyklisté na Dakaru 2013. Je to sice o jednoho víc než letos, ale přesto jsme byli kdysi zvyklí fandit více klukům. Vstříc jihoamerickým pouštím tedy 5. ledna odstaruje stejně jako minule Jan Veselý v barvách Czech Dakar Teamu a po jednom ročníku stráveném v kamionu se vrací David Pabiška (KM Racing).

Příští rok v lednu na Rallye Dakar se opět vrátí za řidítka motocyklu David Pabiška. Bude to jeho sedmá účast v nejnáročnější motoristické soutěži a po celoročním ježdění se cítí po všech stránkách v pohodě. Hodlá i zaútočit na své nejlepší umístění, kterým je 26. místo v roce 2010. Spolu s dalšími členy stáje KM Racing se 23. listopadu v Le Havre zúčastnil přejímek a nyní má víc jak měsíc čas na závěrečnou přípravu. O svém návratu do jedné stopy byl rozhodnutý už na jaře poté, co se domluvil se svým hlavním partnerem. „Firma Sova Liberec měla zájem, abych jel na motorce. Rozpočet se pak podařilo naplnit díky pomoci společnosti Ponyexpres Organization,“ pochvaloval si soutěžní motocyklový jezdec.
Velkou pozornost věnoval letos fyzické přípravě, kterou vedl jeho strýc Josef Pabiška. „Udělal jsem v tom zásadní změnu, hodně kilometrů jsem našlapal na kole. Měsíc před přejímkami jsem s tím ale musel polevit, abych v dílně připravil dakarskou yamahu. Do konce roku musím na kondici ještě zapracovat,“ vykládal liberecký motorkář. „Dařilo se mi v sezoně mistrovství republiky v cross country, pocitově se mi jezdilo dobře, výsledkově jsem se vrátil mezi kluky, mezi které patřím. Jsem spokojený a dokonce cítím, že by výkony šly vypilovat ještě výš,“ pokračoval David Pabiška. Díky přízni sponzorů si může dovolit vzít s sebou na Rallye Dakar mechanika Martina Maláta. „Je to můj dlouholetý endurový kamarád, od mládí jsme se připravovali v jednom minitýmu. Je to výborný jezdec, který byl i vicemistrem světa v enduru a nevyhrál jen kvůli technické závadě. Rád bych, aby se letos na Dakaru rozkoukal, a třeba už příště startoval vedle mě. Má na to po všech stránkách. Za všechno hovoří dvanáct dojetých Šestidenní za sebou. Kromě toho má doma motocyklový servis, takže všemu rozumí.“
Na start půjde David Pabiška jako vždy s respektem. „Na rozdíl od kamionu pojedu zase sám za sebe. Doufám, že všechno dopadne podle mých představ. Čekají mě nové navigační přístroje, používají se menší GPS a trochu jiný systém, který jsem už ale letos v lednu poznal v kamionu, takže bych tím neměl mít problémy,“ sdělil směrem k soutěži mezi peruánskou Limou a chilským Santiagem. „Určitě tam nejedu na výlet. Motocykl Yamaha jsme s Martinem připravili jak nejlíp to bylo možné. Kompletně jsme ho nově vyzbrojili a jsou v něm zakomponované všemožné poznatky, které jsem za roky ježdění včetně posledního testu v Tunisu nastřádal,“ říkal o motocyklu Yamaha WR450F z roku 2011.
„V Americe budu tvrdě závodit. Mým tajným přáním je skončit do dvacáté příčky. To je hodně odvážný cíl, ale kdyby se povedlo dojet aspoň do pětadvacátého místa, budu vzhledem k našim podmínkám spokojený. Nemohu sice měnit motor po každé etapě, ale na druhou stranu musím říct, že KM Racing je nejlepším českým týmem, s nímž mohu Rallye Dakar jet,“ prohlásil jezdec, jenž pojede se startovním číslem 65. David Pabiška bude tentokrát v motorkářské sekci KM Racingu osamocený, což v minulosti, kdy mu obvykle dělal na dvou kolech společnost Dušan Randýsek a na čtyřech Josef Macháček, nebývalo. „Je to škoda, že kluci nejedou. Pepa je u nás největší motocyklová osobnost a s Dušanem jsme toho spolu hodně prožili,“ uvedl Pabiška o svých kamarádech, kteří však přestoupili do automobilových bugin. První z nich pojede na přelomu roku závod Africa Eco Race a pětinásobný dakarský šampion v kategorii quadů bude v tomto období tentokrát v dílně ladit své stroje. „S Dušanem jsme domluvení, že si budeme večer po etapách volat, jak na tom jsme. Budu moc fandit,“ dodal David Pabiška. O druhém českém jezdci na Dakaru 2013 Janu Veselém bude informovat zase příště.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist