Dakar 2012 uzavírá přihlášky, pojede i Matt Lagrive

Tři měsíce poté, co se začaly posílat přihlášky na Dakar 2012, je předběžná startovní listina motocyklů tak zaplněná, že se bude škrtat a spousta jezdců se musí s vidinou startu rozloučit. Mezi přihlášenými je i překvapení: v lednu odstartuje na trať Francouz Matthew Lagrive, čtyřnásobný mistr světa vytrvalostních motocyklů na silnici.

Do 34. ročníku nejtěžšího závodu světa se už přihlásilo přes 310 jezdců na motocyklech a quadech. Takový počet zájemců naposledy pořadatelé zaznamenali v roce 2007, kdy se ještě jelo v Africe. Nejvíce přihlášených pochází z Jižní Ameriky, Francie, Itálie, USA a Austrálie. Organizátory tak čeká velice nevděčná a složitá práce – vyselektovat z přihlášených pouhých 200 jezdců. Tento počet byl stanoven, aby soutěž byla v rámci možností bezpečná a přehledná. A aby jezdců nebylo na tratích příliš a aby si nepřekáželi. Přednost budou mít samozřejmě jezdci továrních týmů, piloti, kteří osvědčili své schopnosti v minulých ročnících, ale ke slovu přijdou i úplní nováčci. Z nich budou mít větší šanci ti, kteří se už dokázali prosadit v jiných závodech.
Mezi debutanty, kteří se vydají na dlouhou a mimořádně obtížnou trasu, bude i jednatřicetiletý francouzský jezdec Matt Lagrive (na horním snímku). I u nás velmi populární silničář z dob, kdy jezdil mistrovství světa supersportů v královohradeckém týmu Intermoto Josky Kubíčka, má za sebou obdivuhodnou kariéru hlavně ve vytrvalostních závodech. Za 17 let v sedle motocyklu vyhrál čtyřikrát MS endurance, má na svém kontě i čtyři vítězství v prestižní čtyřiadvacetihodinovce Bol d'Or. Ale v tomto roce se Lagrive rozhodl pro novou výzvu - Dakar. Jak sám říká, cíle má skromné - především dojet do cíle. "Pojedu vyloženě etapu za etapou a udělám všechno pro to, aby každou dokončil. Jsem šťastný, že moje plány vyšly a moc se do Jižní Ameriky těším. Už se nemohu dočkat," uvedl Lagrive, který má teď ale jiné starosti. Ačkoli má za sebou desítky závodů, nikdy si neudělal řidičský průkaz na motocykl. A na Dakaru ho bude potřebovat. Bude tak muset do autoškoly.
 
I následující ročník 2012 se uskuteční v Jižní Americe a kromě Argentiny a Chile zavítá kolona jezdců i do Peru. Argentina a Chile si v dalším ročníku Dakaru ponechají po pěti etapách, novinkou jsou pak poslední čtyři etapy v další jihoamerické zemi – Peru. „Znamená to, že se místo dvanácti dnů se pojede v lednu čtrnáct,“ uvedl ředitel závodu Lavigne. Rallye Dakar 2012 tak odstartuje na Nový rok na východním pobřeží Argentiny v Mar del Plata, nějakých 400 km od Buenos Aires, kde se startovalo a končilo letos. Přetěžký závod skončí v hlavním peruánském městě Limě 15. ledna. 
Letecky jde o 5000 kilometrů, závodníci však najedou cestou necestou, horskými průsmyky And a nevyzpytatelnou pouští Atacama kilometrů přes 9000. Po prvním dnu v pískových dunách zamíří trať na sever Argentiny a bude křižovat oblast And. Potom bude následovat rovná pasáž v Chile podobná jako letos, jenže se jezdci nezastaví na hranicích s Peru, ale vstoupí na jeho území. V Chile kolonu čeká několik dní pekla ve skutečné poušti. Na peruánské území mají jezdci přejet z chilské Aricy a pokračovat budou přes Tacnu do Arequipy, kde budou poprvé na peruánském území nocovat. Další etapa by měla vést z Arequipy přes Playa Tanaka do historické Nazcy. Příští den by měli mít před sebou etapu Nazca - Palpa – Asia. A pak už by je čekal jen symbolický dojezd do hlavního města Peru Limy. Jednotlivé týmy začaly podávat přihlášky od 16. května. Naloďování evropských účastníků začne už v listopadu, technické a administrativní přejímky v Argentině se budou konat od 29. prosince

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist