Cyril Despres se rozchází s KTM

Asi to bude znít neuvěřitelně, ale pětinásobný vítěz Rally Dakar Cyril Despres odchází z týmu KTM, se kterým se pojí jeho největší profesionální úspěchy. Francouz to zdůvodnil tím, že chce uvolnit místo mladším jezdcům. O jeho další kariéře ještě není rozhodnuto, Despres ale slíbil, že zůstane u motosportu.

Despres odjel v barvách továrního týmu Red Bull KTM Factory Racing dvanáct Dakarů (vyhrál pětkrát za posledních osm let a celkem desetkrát byl v cíli na podiu) a po letošní úspěšné obhajobě začal uvažovat, že je čas na změnu. „S KTM jsem strávil podstatnou část své kariéry, takže si můžete představit, že mé rozhodnutí nebylo lehké. Byly to nádherné roky a za ty vděčím KTM, rád bych za ně poděkoval všem osobně, ale speciálně Stefanu Piererovi, jehož zaujetí vytrvalostními závody je stejné jako moje. Chtěl bych rovněž poděkovat Heinzi Kinigadnerovi, Hansu Beirerovi a každému v továrně KTM. Když jsem u nich začínal, nejvíc jsem spolupracoval s Hansem Trunkenpolzem, který mě naučil, jak se podílet do rozvoji motocyklu pro rally. Jeho práci potom převzal Stefan Huber. Nakonec, ale ne jako poslednímu, bych také rád poděkoval mému osobnímu mechanikovi Rolandu Brucknerovi, kterému jsem mohl bezmezně věřit a který mne celou tu dobu na Dakaru podporoval svými dovednostmi a zkušenostmi," uvedl Despres ve své tiskové zprávě. 
"Nesmím zapomenout ani na svého nosiče vody, Portugalce Rubena Fariu. Všem těmto lidem přeji hodně úspěchů v další práci. Ačkoli jsem všem těmto jmenovaným a blízkým lidem už řekl sbohem, jsem si jistý, že se zase brzy setkáme na trati, v bivaku nebo na tiskové konferenci. Můj dlouholetý sponzor Redbull se mnou totiž zůstává a také já zcela určitě zůstávám u tohoto sportu. Zakrátko se dovíte další podrobnosti,“ slíbil Despres. Despres prakticky předává své místo v továrním týmu KTM Američanu Kurtu Casellimu, který těsně před letošním Dakarem nahradil zraněného Španěla Marca Comu a při své premiéře v Jižní Americe si vedl velmi dobře. Vyhrál dokonce dvě etapy. Divoké spekulace panují okolo dalšího angažmá Desprese. Podle některých webů by mělo jít o Hondu, která už vloni zahájila velký útok na ztracené pozice v tomto sportu. 
 
Vedení KTM už odchod Desprese rovněž potvrdilo a oznámilo složení svého továrního týmu pro zbytek roku 2013. Zůstává v něm trojnásobný vítěz Dakaru Španěl Marc Coma (ten má platnou dlouholetou smlouvu), letos druhý na Dakaru Portugalec Ruben Faria a právě Američan Kurt Caselli (na spodním snímku). Rakouská fabrika také schválila plnou tovární podporu nejlepšímu chilskému jezdci Francesco ‘Chaleco’ Lopezovi. Ten pojede se stejně připravenou motorkou KTM 450 Rally jako již zmiňované trio. Letos skončil Chaleco v cíli Dakaru celkově třetí a na svém kontě měl čtyři vyhrané etapy. Coma už je po svém zranění fit a připravuje se na obhajobu svého loňského vítězství v seriálu World Championship Cross Country Rally, který letos startuje 4. dubna v Abu Dhabi. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist