Cyril Despres podepsal u tří ladiček

I když mnoho fanoušků sázelo na to, že se Cyril Despres po odchodu od KTM objeví u Hondy, skvěý francouzský jezdec nakonec podepsal dvouletou smlouvu s Yamahou. V sedle Yamahy YZ450F pojede i následující dva ročníky Rally Dakar, kterou už pětkrát vyhrál.

Zprávu potvrdila společnost Yamaha Motor France, která chce Dakar spolu s pětinásobným vítězem této nejobtížnější motoristické soutěže světa Despresem vyhrát už v roce 2014. Jako nosiče vody angažovala Yamaha Despresovi pro jihoamerické dobrodružství dalšího Francouze Michaela Metgeho. Despres je nejúspěšnějším jezdcem na Dakaru poslední dekády, vyhrál ho v letech 2005, 2007, 2010, 2012 a 2013. Lepší už je v této statistice jen jeho krajan Stéphane Peterhansel, který má na svém kontě šest triumfů, všechny na Yamaze. Despres už v sedle Yamahy právě jede šestý ročník závodu Rally Sardínie, třetí podnik letošního mistrovství světa dálkových soutěží. Zase se tam střetává se svým největším rivalem a bývalým týmovým kolegou u KTM Španělem Marcem Comou. Dosavadní zprávy naznačují, že mnohem lépe si na tomto překrásném ostrově zatím vede Coma. Článek z Rally Sardínie přineseme později. 
Devětatřicetiletý Despres odešel z továrního týmu KTM, se kterým se pojí jeho největší profesionální úspěchy, letos v březnu. Francouz to zdůvodnil tím, že chtěl uvolnit místo mladším jezdcům. „S KTM jsem strávil podstatnou část své kariéry, takže si můžete představit, že mé rozhodnutí nebylo lehké. Byly to nádherné roky a za ty vděčím KTM, rád bych za ně všem osobně poděkoval,“ uvedl tehdy. Yamaha se specifikací pro Dakar YZ450F už na letošním Dakaru ukázala, že to s návratem do absolutní špičky myslí vážně. Francouz David Casteu a Nizozemec Frans Verhoeven vyhráli každý po jedné etapě, další reprezentant ze země galského kohouta Olivier Pain na Yamaze čtyři dny vedl průběžnou klasifikaci.
Cyril Despres: „Nápad posílit muže v modrém, tedy ekipu Yamahy, mě velmi upoutal. Pamatuju se, jak jsem se jako malý kluk na ně v televizi koukal a snil o tom, že jednou pojedu s nimi. V tomto týmu jsem našel silný pocit, že jsme jedna velká rodina, panuje tady skvělá komunikace. Důležité pro mě je, že technici jsou ochotni naslouchat mým pocitům z jízdy a dál na motocyklu pracovat. Jsem si jistý, že utvoříme silný, jednotný tým s jediným cílem - vyhrávat. Jsem také rád, že budu mít k dispozici Michaela Metgeho. Je to velmi ambiciozní nováček, který jel letos Dakar poprvé a předvedl neskutečný výkon. ”
Eric de Seynes, šéf Yamaha Motor France:
„Měli jsme šanci sednout si s Cyrilem Despresem po letošním Dakaru. Ihned jsme si skvěle porozuměli. On má zkušenosti, technické know-how a umí závodit tak, že tým Yamaha bude zase zářit. Sdílíme spolu úzce i jiné hodnoty a ambice. On nám ukázal zaujetí pro práci, myslí zásadně dopředu a jeho profesionalita je obdivuhodná.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist