Coma vyhrál v Maroku, získal světový titul

Španěl Marc Coma na tovární KTM po jednoleté přestávce opět získal titul mistra světa v dálkových soutěžích, když vyhrál poslední podnik seriálu OiLibya Rally of Morocco. Jeho největší soupeř Portugalec Paulo Goncalves (Honda) si po pádu zlomil žebro a soutěž nedokončil.

Poslední šestá etapa se jela v okolí starodávného marockého města Marakéš, měřila pouhých 169 kilometrů, z toho 113 km byl nepříliš těžký speciál vedoucí po sice rozbitých, ale nížinných cestách, bez výjezdů do hor nebo složitých pouštních dun. Coma do ní vystartoval s náskokem desíti minut na svého kolegu u KTM Brita Sama Sunderlanda, a bylo jasné, že pokud neudělá nějakou velkou chybu nebo ho nezradí motocykl, vítězství ho nemine. 
Čtyřnásobný vítěz Dakaru tak mohl nechat vyniknout další jezdce a dojel si v klidu sedmý. Závěrečnou etapu vyhrál Španěl Joan Barreda na tovární Hondě před Sunderlandem a dalším jezdcem KTM, známým Portugalcem Rubenem Fariou. Vůbec celá Marocká rally byla o souboji značek KTM a Honda, do kterého se sem tam přimíchali jezdci na Shercu, hlavně velezkušený Francouz Alain Duclos. Bývalý motokrosař Barreda vyhrál většinu ze šesti etap, dolů ho ale srazilo několik penalizací, které dostával za citelné překročení povolené rychlosti na spojovacích úsecích. Druhým rozhodujícím momentem boje o triumfátora v Marocké rally a o světový titul byla již zmíněná havárie obhájce titulku Goncalvese. Ten ještě po třetí etapě vedl, ale hned na úvod dalšího dne drsně havaroval na písečné duně. Dojel ještě v bolestech na první way point, ale pak se nechal letecky transportovat do nemocnice v Ourzazate. Má zlomené žebro a přednost před už tak ztíženou obhajobou titulu dostal fakt, že se musí plně zotavit před lednovou Rally Dakar. Bodově mu to ale na letošní titul vicemistra světa za Comou ještě vyšlo, i když Maroko nedokončil Třetí celkově skončil v tabulce MS Barreda, který některé soutěže vynechal kvůli speciálně zaměřené přípravě na Dakar. Konečné pořadí Marocké rally nakonec znělo Coma, Sunderland (jeho nejlepší výsledek u KTM) a Goncalvesův týmový kolega u HRC, další Portugalec Helder Rodrigues.
"Ta etapa, ve které havaroval Paulo, byla opravdu hodně nebezpečná. Speciál byl ze začátku nesmírně rychlý, nicméně ke konci bylo přes 60 procent trati jako trial. O tom, že je Paulo ze hry, jsem se dověděl na čerpací stanici. Když jsem to slyšel, měl jsem velký problém vybalancovat svou rychlost s bezpečností. Navíc jsem na konci té etapy udělal malou chybu v navigaci, která mě stála asi minutu a vypadl jsem z etapové Top 5," řekl Coma k nejtěžší etapě. V samotném cíli na bedně už pochopitelně zářil nadšením. "Věděli jsme už dopředu, že Marocká rally bude jedna z nejobtížnějších v kalendáři. Proto jsme sem přijeli s taktikou nic neriskovat a zaměřit se na zisk titulu. Ale jinak mám z tohoto závodu skvělé pocity, byl to týden plný emocí i tvrdé práce, ale také jsme tady v poušti oslavili mé narozeniny a nakonec jsem získal zpět i můj vloni ztracený titul."  Za pozornost jistě stojí i fakt, že na desáté příčce djela MArockou rally španělská závdnice Laia Sanz, kterou bychom také měli vidět na Dakaru,
 

 Konečné pořadí OiLibya Rally of Morocco 2014:

1 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory 17:37'58
2 Sam Sunderland GBR KTM KTM Red Bull Rally Factory +5'28
3 Helder Rodrigues PRT HONDA Team HRC +12'13
4 Joan Barreda ESP HONDA Team HRC +12'54
5 Ruben Faria POR KTM KTM Red Bull Rally Factory +15'17
6 Jordi Viladoms ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +19'30
7 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +21'26
8 Toby Price AUS KTM KTM AUS Rally Factory+1:01'36
9 Alain Duclos FRA SHERCO Sherco Rally Factory +1:13'59
10 Laia Sanz ESP HONDA Team HRC +1:42'56
FIM Cross-Country Rallies World Championship final 

Konečné pořadí MS

1 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory 101 bodů 
2 Paulo Goncalves PRT HONDA Team HRC 71  
3 Joan Barreda ESP HONDA Team HRC 68  
4 Helder Rodrigues PRT HONDA Team HRC 62  
5 Jordi Viladoms ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory 57  
6 Ruben Faria POR KTM KTM Red Bull Rally Factory 46
7 Jakub Piatek POL KTM Team Hanesco 29
8 Sam Sunderland GBR KTM KTM Red Bull Rally Factory 27  
9 Santosh CS IND KTM Team CS 25
10 Juan Carlos Salvatierra BOL SPEEDBRAIN Team Speedbrain 21  


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist