Coma vítězí i na Sardínii, Despres čtvrtý

Španělský jezdec Marc Coma nezadržitelně spěje k obhajobě svého titulu v mistrovství světa dálkových soutěží. Vyhrál všechny dosavadní závody seriálu, naposledy Rally Sardínie. Pětinásobný vítěz Dakaru, Francouz Cyril Despres, při své premiéře v sedle Yamahy obsadil čtvrté místo.

Šestý ročník Rally Sardínie byl třetím podnikem letošního šampionátu FIM World Cross Country Rally Championship. Soutěž založili Antonello Chiara a Gianrenzo Bazzu, jede se v úžasných kulisách italského středomořského ostrova a mezi jezdci patří závod kvůli skvělé organizaci a zajímavému terému mezi vůbec nejpopulárnější podniky. Tovární jezdec KTM Coma tady vyhrál už v letech 2010 a 2011. Letos byla trasa rozložena do pěti etap a Coma si vedl dost přesvědčivě. Vyhrál o sedm minut před Portugalcem Paolo Goncalvesem, který oficiálně debutoval v týmu HRC Honda, kam přešel od Husqvarny by Speedbrain. Třetí místo bral další Španěl a bývalý Comův nosič vody Joan Pedrero, který jen těsně před soutěží podepsal Betě a jel v týmu Italian Dirt Racing. Velká pozornost byla pochopitelně zaměřena na pětinásobného vítěze Dakaru, Francouze Cyrila Desprese, který v Sardínii odstartoval další část své kariéry po odchodu od KTM. Ačkoli Yamaha dopředu hlásila, že Despres pojede v Sardínii spíš zadrženě a půjde jim hlavně o souhru týmu a doladění motocyklu YZ450F, devětatřicetiletý Francouz se hned na úvod prezentoval čtvrtým místem.
Marc Coma neponechal nic náhodě a pořádně zatahal už v úvodní 370 kilometrů dlouhé etapě Sardegna Rally, která mířila z Alghera do Arborea. Byl nejrychlejší v obou speciálech (60 a 55 km) a celkovým časem 2:27:34 hod,. porazil o minutu a pět sekund Desprese, za kterým dojel třetí jeho nový týmový kolega u Yamahy Ital Alesandro Botturi. Před začátkem soutěže na Sardínii hodně pršelo, a tak na jezdce čekala mlha, velké kaluže a spousta bahna. Jezdci teké shodně tvrdili, že trasa první etapy byla velmi náročná na přesnou navigaci. Zajímavostí bylo, že Coma vzhledem k tomu, že trať připomínala spíš tradiční enduro, použil místo své obvyklé KTM 450 Rally endurovou motorku KTM 450 EXC. Stejně tak to udělali oba další tovární jezdci KTM, Portugalec Ruben Faria a Polák Jakub Przygonski, a mnoho dalších závodníků z jiných týmů. 
Druhá etapa byla nejdelší ze všech a jezdcům nebylo povoleno použít asistence jejich doprovodů. Počasí se zlepšilo a to umožňovalo jezdcům přidat na rychlosti. Coma v cíli tvrdil, že kvůli maratonské kilometrové zátěži jel trochu na jistotu, a to se i odrazilo ve výsledcích, když do čela šel o 29 sekund Alessandro Botturi. Coma ale udržel druhé místo před Despresem. Ve třetí etapě si ale vynikajícím výkonem a jistým vítězstvím vzal vedení zpět. Na Desprese měl už náskok přes pět minut, na Botturiho dokonce 7:37 min. Do cíle už pak vedení nepustil, i když hlavně v poslední etapě, která sestávala z jednoho 211 km dlouhého speciálu, na něj ještě jeho soupeři pořádně doráželi. Španěl už měl ale vyjetý dost velký náskok na zajištění svého třetího triumfu na Rally Sardínie. Další závod šampionátu se jede Desafio Ruta 40 od 15. června v Argentině.
"Všudypřítomné kamení, přejezdy přes hory, myslím, že jsme si tady hodně užili. Důležité bylo jet vyrovnaně, šetřit co nejvíce pneumatiky, které tady dostávaly strašně zabrat, a nedělat žádné velké chyby. A to se mi podařilo. Jsme přesně v polovině šampionátu, do konce chybí ještě tři závody. Mám šampionát skvěle rozjetý, ale ještě zdaleka nemám vyhráno," uvedl Coma v cíli soutěže.  
Cyril Despres:
"Abych byl úplně upřímný, byl jsem strašně překvapený, když jsem se v cíli první etapy dověděl, že jsem druhý. A to hned po prvním soutěžním dnu na novém motocyklu. To ani nebylo v mých plánech. Mou prioritou zůstává sžít se zase se závodním rytmem a s novým motocyklem, vždyť naposledy jsem závodil letos v lednu na Dakaru. Samozřejmě mám srdce závodníka, a tak jsem byl šťastný, že všechno fungovalo, jak má, a já objevil novou, velmi příjemnou věc - závodit na YZ450F."

Výsledek Rally Sardínie:

1. Marc Coma (SPA, KTM) 15:54.20
2. Paolo Goncalves (POR, Honda) 16:01.25
3. Joan Pedrero (SPA, Beta), 16:01.36
4. Cyril Despres (FRA, Yamaha), 16:01.47
5. Alessandro Botturi (ITA, Yamaha), 16:02.00
6. Andreas Mancini (ITA, Beta), 16:04.172:21.46
7. Paolo Ceci (ITA, Yamaha), 16:04.18
8. Ruben Faria (POR, KTM), 16:18.15
9. Jakub Przygonski (POL, KTM), 16:38.24
10. Helder Rodrigues (POR, Honda), 16: 53.05

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist