Coma se vrátil triumfem na Abu Dhabi Desert Challenge

Marc Coma se už dokonale zotavil ze svého loňského zranění, které mu zabránilo i ve startu na Dakaru 2013. Španěl a tovární jezdec KTM to dokázal tím, že vyhrál náročnou Abu Dhabi Desert Challenge, první závod seriálu 2013 World Cross Countries Rally Championship. Stal se tak opět nekorunovaným králem saudskoarabské pouště.

Dálková rally Abu Dhabi Desert Challenge byla letos zkrácena na pouhých pět etap plus krátký úvodní Super Speciál, i tak ale trasa, která výhradně vedla pískovými dunami v poušti pořádně prověřila startovní pole 51 jezdců na motocyklech a čtyřkolkách. Trojnásobný vítěz Dakaru Coma vyhrál letos v Abu Dhabi už posedmé, z toho posledních pět ročníků v řadě za sebou. Nejlepším možným způsobem tak vykročil k obhajobě svého loňského světového titulu ve vytrvalostních soutěžích. Populární Katalánec si ale tentokrát nevedl tak suverénně, jak jsme u něj zvyklí. Do poslední etapy vyjížděl na své KTM 450 Rally sice jako první, o celkové vítězství ale musel tentokrát bojovat až do úplně posledního kilometru. 
Od začátku soutěže trochu překvapivě vedl Brit Sam Sunderland na Hondě, který tak potvrdil nárůst výkonnosti tradičního japonského výrobce v tomto motocyklovém sportu. Sunderland vyhrál mezi motocyklisty už úvodní dvoukilometrový Super Special a po druhé etapě vedl nad Comou dokonce o 2,5 minuty. Třetí etapa se stala kořístí Poláka a spolujezdce Comy u KTM Jakuba Przygonského, Sunderland ale vedl celkově i nadále. Nerozhodlo se ani v předposledním dějství, které sice vyhrál Coma, ale nezískal si potřebný náskok na pohodlné celkové vítězství. Musel tedy netradičně jet naplno i v závěrečné 266 kilometrů dlouhé etapě. Tu vyhrál tovární jezdec Husqvarny (tým Speedbrain) Portugalec Paolo Goncalves, ale Coma si druhým nejrychlejším časem dne svůj triumf pohlídal, když na vítěze ztratil jen deset sekund. V konečné klasifikaci měl nakonec Coma náskok na druhého Goncalvese minimální náskok 32 sekund. Na skvěle jedoucího Sunderlanda tak zbylo poslední místo na podiu. V první desítce motorkářů se umístilo hned šest jezdců, kteří vyznávají oranžové barvy KTM.    
Mezi nimi byla i polská hvězda EnduroCrossu a extrémního endura Taddy Blazusiak, který při své premiéře na velkém pouštním dobrodružství obsadil výborné sedmé místo. Tovární jezdec KTM přitom bral Abu Dhabi Desert Challenge vyloženě jako přípravu na úvodní závod seriálu World Endurocross Championship, který se pojede v rámci X-Games 18. dubna v Brazílii. Coma a jeho soupeři zase nyní pocestují do Kataru, kde 21. dubna startuje Sealine Rally, druhý závod vytrvalostního MS. Tam už pojede i z Dakaru populární Chilan Chaleco Lopez, který oficiálně posílil KTM Factory Team. Soutěž quadů se v Abu Dhabi stala kořistí Katařana Mohammeda Abu Issy, který sedlal Yamahu.   
Marc Coma: "Abych byl upřímný, neočekával jsem, že tady budu moci bojovat o vítězství pot ak dlouhé pauze od závodění. Ale po pár dnech jsem si dodal na sebevědomí a mohl jsem do toho začít pořádně šlapat. Tento závod nikdy není jednoduchý a tentokrát to bylo ještě těžší z taktického hlediska, protože byla zrušena první etapa. Důležité pro mě je, že jsem byl schopný jet vyrovnaně, nedělal jsem žádné chyby a hlavně poslední dva dny jsem byl schopný udržovat velmi vysoké tempo.”

Konečný výsledek Abu Dhabi Desert Challenge 2013

1, Marc Coma, Španělsko, KTM 14 hodin 31 minut 51 sekund 
2, Paolo Goncalves, Portugalsko, Husqvarna Speedbrain + 32 sekund
3, Sam Sunderland, Velká Británie, Honda + 8:13 min.
4, Pal Anders Ullevalseter, Norsko, KTM + 17:12
5, Kuba Przgonski, Polsko, KTM + 18.02
7, Taddy Blazusiak, Polsko, KTM + 1  hodina 11 minut
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist