Co řekli jezdci Hondy před Dakarem 2019?

Joan Barreda, Paulo Gonçalves, Ricky Brabec, Kevin Benavides a Nacho Cornejo. Tato pětice jezdců bude hájit barvy Hondy na nadcházející Rally Dakar, která startuje 7. ledna 2019 v peruánské Limě. S jakými představami odlétají jezdci HRC z Evropy do Jižní Ameriky?
 

Argentinec Kevin Benavides, 29 let, v jubilejním 40. ročníku druhý za vítězem Rakušanem Matthiasem Walknerem (Red Bull KTM Factory): „Dakar 2019 bude úplně jiný závod, než, na jaký jsme byli zvyklí. Ale musíme všechny změny vnímat s otevřenou myslí. Má za sebou docela dobrou sezonu, byly tam výborné týdny i pár horších, ale jsem si jistý, že v Jižní Americe budu velmi silný. Mám rád Peru, je to písečná oblast, slíbili nám deset etap plných písku. Závodní strategie bude jiná, než v lednu 2018, ale budu se snažit držet si vysoké tempo, poradit si s navigací a odvést dobrou práci. Základem je být vyrovnaný v každé etapě a nenadělat moc chyb.“

Portugalec Paulo Goncalves, bývalý mistr světa dálkových soutěží, 39 let, naposledy nestartoval pro nedoléčené zranění, nejlepší výsledek: druhý v roce 2015:
„Celý rok jsme tvrdě pracovali s jediným cílem uspět na Dakaru. Snažili jsme se hlavně zaměřit na dvě důležité složky dálkových rally, a to je vytrvalost a spolehlivost. S výsledkem jsme velmi spokojeni. Náš motocykl Honda CRF450 Rally byl plně upgradeován na pérování a motoru, zlepšil se výkon a ovladatelnost. Došlo také k nějakým vylepšením v detailech, aby se s motocyklem závodilo pohodlněji, rychleji a bezpečněji. HRC tvrdě pracuje na úspěchu každý rok.“

Španěl Joan Barreda, 35 let, jako bývalý motokrosař na úrovni mistrovství světa zřejmě nejrychlejší jezdec ve startovním poli. Naposledy vyhrál tři etapy, ale odstoupil z druhého místa pro nesnesitelnou bolest ve zraněném koleni. V roce 2017 skončil celkově pátý. "Etapová vítězství na Dakaru jsou vždy důležitá, ale nade všechno je celkové vítězství. To je nejdůležitější věc, na kterou jsme se celý rok připravovali. Po tom jsme šli v posledních letech, celý tým na to tvrdě dřel a nikdy se nám to nepodařilo. Takže věřím tomu, že tentokrát tu misi splníme a doufám, že Dakar Rally 2019 bude pro Monster Energy Honda konečně pozitivní."

Američan Ricky Brabec, 27 let, v lednu 2018 mu v předposlední etapě shořela motorka, do té doby jezdil spolehlivě v Top 10.
„Vysvětloval jsem v USA svým přátelům, že dobrodružství Dakaru spočívá v tom, jako byste jeli závod Baja 500 čtrnáct dní v kuse. Žádný jiný závod na světě není tak namáhavý, fyzicky i mentálně. Je to popravdě život měnící zkušenost, když se vrátíte domů, dáte si na chvíli oraz a ohlížíte se zpět za odjetými etapami. Je to prostě mnohem složitější, než si lidé myslí. Množství stresu, obav a spotřebované energie, to se prostě nedá normálními slovy vysvětlit.“

Maličký (166 cm/67 kg) Chilan José Ignacio Cornejo, 24 let, pojede svůj třetí Dakar. První vzdal v páté etapě, naposledy skončil desátý, když na poslední chvíli zaskočil za zraněného Gonçalvese: "Jsem velmi šťastný, že jsem se stal opět členem týmu Monster Energy Honda, jednoho z nejdůležitějších týmů ve světě rally racingu. V posledních letech to bylo právě HRC, kdo do motocyklů pro dálkové rally vložil nejvíc nových technologií, a to je opravdu hodně důležité. Máme skvělou motorku, výborný a profesionální tým, který se o nás stará do posledního detailu. Mým úkolem bude pomáhat svým starším kolegům a pokusit se opět dojet do první desítky."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist