Češi na Intercontinental Rally - Lukáš Černý

Náročná Intercontinental Rally se pomalu blíží k svému jubilejnímu startu. Podnik s mezinárodní účastí i letos přivítá jezdce z České republiky, kteří nastupují v kategorii motocyklů. Vyšlápli jsme si na Lukáše Černého, který změří své síly na Intercontinental Rally již podruhé. První ročník mu dle jeho představ nevyšel, letos se pojede na bednu.

Lukáš Černý prošel klasickou transformací během let a z první závodní motorky Husqvarna TE 61, přešel na Husqvarnu WR 250 2T. Ta mu ovšem nesedla a od roku 2000 se už Lukáš drží jen značky KTM - 400, 450, 350 a 690.

Jakou používáš techniku, a jaké máš na motorce úpravy?
"Pro africkou rallye používám tu nejvhodnější motorku zn. KTM 690 Rally Replica. Úpravy jsou minimální. Jsem naprosto spokojen jak motocykl u KTM postavili," prozradil Lukáš Černý.
Lukáš letos pojede svůj druhý ostrý start v náročné rallye, ve které se stále jezdí podle starých pravidel a bez továrních týmů. Závod je otevřený téměř pro každého, kdo má odvahu se do pouště pustit. Vyloženě nízkorozpočtová soutěž začíná zahřívací etapou ve španělské Almerii, dále pak pokračuje přes Maroko, Mauretánii až do Senegalu.
Jak hodnotíš minulý ročník Intercontinental Rally? Vím, že jsi měl velké nepříjemnosti po pádu, jak to všechno dopadlo?
Minulý ročník jsem sledoval pouze na internetu. Startoval jsem na IR13 a tam jsem zaplatil nováčkovskou daň z neznalosti terénu a mojí "horké" hlavy. Ukázková zlomenina LP1 (bederní kosti) v polovině druhé etapy, strašidelná bolest a následující čtyři etapy pouze ve stupačkách. Pak se to srovnalo a sedmá etapa se povedla, absolutní vítězství a konec v deváté mauritánské etapě, došel benzín a odstupuji z první pozice v etapě. Takže takhle "hezky" jsem tam jezdil. Snad jsem se poučil, zklidnil a uvidíme jak letos na IR15.

Zakřičíme DAKAR!


Lukáši o tobě je známo, že se na rallye vždy připravuješ minimálně půl roku dopředu, je tomu tak i nyní?

Kvalitní fyzická příprava je na tento typ rallye velmi důležitá. Kolo a plavání v létě a podzim spinning, stepper, plavání a posilovna. Příprava na IR15 probíhá podle představ a jsem spokojen. Desetidenní prosincové testování techniky i fyzičky v Ksar Ghilane bylo úspěšné. Myslím, že jsem na start IR15 připraven.
Závodní kolotoč Intercontinental Rally 2015 odstartuje 25. ledna v kempu "La Garrofa" ve španělské Almerii a skončí 8.února v Lac Rose v Senegalu.
Jaké máš v letošním ročníku ambice?
Ambice? Hlavně dojet do Lac Rose zdravej. A bude-li přát štěstí, bude i bedna. To by bylo fajn.

Naposledy jsi za podpory asistenčního vozů nejel. Proč nyní ano a proč právě s asistencí Vype Racing?
Po rozpačité sestavě v minulém teamu zkouším něco jiného. Funguje to i na Dakaru, tak to bude dobré i na IR15. Já, motorka, dvě bedny a Vype.

Informace o redaktorovi

Ollie Roučková - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist