Brabec v poušti řešil 15 minut pojistky

Ve třetí písečné etapě letošného Dakaru, vedoucí do San Juan de Marcona, se českému týmu Big Shock Racing opravdu dařilo. Motorkář Jan Brabec se držel v první dvacítce, ale po menším karambolu mu vypadly pojistky a než provedl opravu, uběhlo 15 minut. Nakonec etapu dojel na pěkném 38. místě, celkově si opět polepšil a dostal se na 76. pozici.

„Jelo se mi výborně,“ je první věta, kterou Jan Brabec hlásí pokaždé, když po závodu dorazí do bivaku. A jinak tomu nebylo ani ve třetí etapě. Brabčák se většinu závodu statečně držel kolem první dvacítky. „Jenomže dvacet kilometrů před cílem jsem to poslal k zemi, a když jsem se sebral, motorka nejela. Takže jsem 15 minut stál a zjišťoval proč. Až v poslední chvíli si říkám, hele, mrkni na pojistky. A byly to pojistky,“ líčí bývalý výborný motokrosař Jan Brabec, několikanásobný mistr České republiky. Dalších pět minut pak strávil hledáním jednoho z kontrolních bodů. Zbytek závodu projel zcela hladce a opět si užíval svou „surfovačku“ v dunách. Po třetí etapě se tak Janu Brabcovi opět podařilo poskočil celkovým pořadím o pořádný kus vpřed. Kdyby nebylo nešťastné dvouhodinové penalizace v první etapě za minutí kontrolního bodu, mohl by už bojovat v Top 30.

Martin Macík, František Tomášek a Michal Mrkva z Big SHOCK Racing dojeli mezi kamiony jako čtvrtí nejlepší. V celkovém pořadí se posunuli na výborné páté místě a stali se tak aktuálně nejrychlejší českou posádkou. Zaznamenali svůj zatím nejlepší dakarský úspěch. A to přesto, že po nečekaném třímetrovém skoku utrhli tlumiče. „Kamčák vyletěl přes tři metry do vzduchu a pak sebou řachnul na všechna čtyři kola. A bohužel jsme utrhli pravé přední tlumiče. Ale kluci mechanici na přejezdu mezi měřenými úseky podali výborný výkon, stihli je bleskově vyměnit a jelo se dál,“ popisuje Martin Macík.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist