Benavides havaroval před cílem, ale nakonec vyhrál

Pátá etapa, nový lídr Dakaru! Stal se jím Argentinec Kevin Benavides (Monster Energy Honda), který dnes porazil svého týmového kolegu, Chilana Nacha Corneja Florima, přesně o minutu. Složitá navigace a obtížná trať přinesla ztráty mnoha favoritů...

Čtvrteční pátá etapa měla být podle pořadatelů prvním velkým sítem letošního Dakaru. 
Celkem na jezdce v dnešní etapě čekalo 625 kilometrů, z toho 419 měřených. Trasa vedla z hlavního města Saudské Arábie Rijádu do Burajdy a byly v ní nakombinovány rychlostní pasáže i náročné úseky v dunách. V soutěži stále pokračovala devadesátka motorkářů, ze čtyřkolek ubyl jediný účastník.

A drama začalo už pár minut po startu do speciálu. Na 20. kilometru špatně odbočil Pablo Quintanilla (Husqvarna), zajel si asi dva kilometry. O chvíli později zabloudili i Argentinec Franco Caimi a Francouz Adrien van Beveren, oba na Yamaze. Na 74. km dosud dobře jedoucí Španěl Joan Barreda (Monster Energy Honda) uhnul z trasy a přišel o 17 minut. Nakonec se ztratil i lídr Dakaru po čtvrté etapě Francouz Xavier De Soultrait (Husqvarna). Za těchto kolností se dostal do čela chilský tovární jezdec Hondy Nacho Cornejo Florimo. Po 200 kilometrech měl náskok 2:25 min. na svého týmového kolegu Kevina Benavidese z Argentiny a 5:27 min. na Španěla Lorenza Santolina (Sherco). Dobře si vedl i Brit Sam Sunderland (Red Bull KTM). Jeho ztráta byla 7:43 min. Vítěz Dakaru z roku 2017 v té chvíli sahal po celkovém vedení.

Bohužel ztráceli také čeští jezdci. Na 155. kilometru měl Milan Engel odstup 19 minut, jeho týmový kolega u ORION Moto Racing Group Martin Michek 32 minut. Jan Brabec (Strojrent Racing) nabral ještě větší manko a dokonce se ztratil z livetimingu. Na 330. kilometru šel do čela Kevin Benavides, Cornejo ztrácel minutu, Santolino tři a Sunderland pět. De Soultrait se snažil zachránit, co se dá, jeho ztráta činila 89 kilometrů před cílem měřeného úseku sedm a půl minuty. Z favoritů netráceli moc ani Australan Toby Price (Red Bull KTM) nebo Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM).

Drama vyvrcililo pár kilometrů před cílem, když havaroval Kevin Benavides. Po chvilce sice sebral svou Hondu a pokračoval, ale jeho chyby využil Nacho Cornejo a dostal se do čela. Navíc spousta jezdců, kteří v úvodu tolik ztratili, svá manka zmenšovali. Mezi nimi i Martin Michek. Benavides si podle zpráv z trati pádem zlomil nos, ale ani to mu nakonec nezabránilo uhájit cenný etapový triumf. Druhé místo v obtížné etapě se stalo nakonec kořistí mladého Chilana, dalšího továrního jezdce Hondy, plným jménem Jose Ignacio Cornejo Florimo. Na Benavidese dnes ztratil pouhou minutu. Třetí místo neudržel Santolino na Shercu (+2:29 min), dostal se před něj skvěle finišující  Toby Price (+1:10 min).

De Soultrait dnes ztratil skoro osm minut, Barreda dvacet. Tím pádem jde Kevin Benavides i do průběžného vedení Dakaru, před De Soultraita a Florima. Slovák Svitko, dnes devátý, by měl být celkově jedenáctý. Michek s Engelem to měli těsně před cílem rozjeté na třetí desítku etapového pořadí. Jan Brabec (snímky nahoře) byl naposledy livetimingem zaznamenán na 121. kilometru, v bivaku vysvětlil, že měl technické problémy. "Pátou etapu jsem měl výborně rozjetou, ale bohužel zklamala technika. Na zitra dám žolíka a pojedu jen na etapové výsledky. Bohužel, budu startovat úplně poslední, takze drát se zezadu v prachu bude očistec. Martin Michek nakonec navázal na své předchodzí skvělé výkony a v cíli je zatím devatenáctý, Engel o šest příček za ním. Na 30. místě je zaznamenán Roman Krejčí, který jede kategorii jezdců bez asistence.   

.

Kevin Benavides: „Byl to pro mě opravdu těžký den. Na začátku jsem se ztratil jako všichni jezdci, ale poté jsem začal hodně zrychlovat. Ke konci jsem na jedné duně udělal velký skok a havaroval jsem, protože jsem předním kolem zasáhl jinou velkou dunu. Bouchl jsem se do hlavy, rozbil si GPS a další věci. Také jsem se pořezal a začal ztrácet hodně krve. Bolí mě také kotník. Nakonec jsem pokračoval a stále bojoval s velkou bolestí. Takže, jo, dnes to pro mě bylo opravdu těžké. Mám zlomený nos a také jsem si rozbil helmu. Myslím ale, že zítra budu v pořádku. Ale ano: Toto je Dakar! “

Ignacio Cornejo: „Byla to těžká etapa. Už dlouho napamatuju tak náročnou etapu jako byla tato. Bylo tam všechno: skály, stezky, duny, rychlé části, záludná navigace ... Myslím, že jsem s navigací odvedl dobrou práci. Neztratil jsem se na začátku, kdy všichni bloudili. Tam jsem nahnal cenné minuty.  Okolo 80. nebo 90. kilometru už jsem otvíral cestu já, až téměř do konce. Pak mi v dunách trochu pomohl Sanders. S výsledkem jsem velmi spokojen, také se svou jízdou a navigací, takže jsem šťastný.  Zítra je další den, takže nyní je čas na odpočinek a soustředění. “

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jacob_M800 přispěl 3 Kč
JardaKTM přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist