Barreda už v Maroku vede o 7,5 minuty

Honda pokračuje ve vládnutí na Marocké rally, posledním závodě seriálu mistrovství světa dálkových soutěží. V průběžném vedení se neustále střídají Portugalec Paulo Gonçalves a Španěl Joan Barreda na nových strojích Honda CRF450 Rally. Krok s nimi tak tak drží vedoucí muž šampionátu Španěl Marc Coma na tovární KTM.

Na jihu Maroka panuje klasické pouštní počasí, slunce od rána do večera, teploty dosahují 31 stupňů. Seriál World Championship Cross-Country Rallies 2013 vede před poslední soutěží obhájce titulu Coma, který měl ale náskok pouhých tří bodů na Gonçalvese (Honda). Druhá etapa OiLybia Rally of Morocco měřila 298 kilometrů, z toho bylo 240 km měřených. Na startu už chybělo devět motorkářů a čtyřkolkářů, kteří se nevypořádali s těžkostmi první etapy. Účastníci závodu si pochvalují, že každá etapa přináší zcela odlišné tratě a krajinu. Po poušti a dunách všech možných druhů a velikostí v úvodní etapě, kterou vyhrál bývalý motokrosař Barreda, čekala jezdce ve druhé etapě trasa plná kamenitých silniček, skály a hory. A také spousta složité navigace, která dělala hodně závodníkům někdy až nepřekonatelné problémy. 
Jako první odstartoval ráno v 7:55 hodin tamného času do etapy Joan Barreda, který zpočátku udával tempo i směr a další jezdci se vezli více méně za ním. První lámání chleba přinesl náročný průjezd průsmykem Zguilma, kde se na Barredu dotáhli jak Goncalves, tak Coma. Čím dál větší problémy hlásil Portugalec Ruben Faria z továrního týmu KTM, který si na minulém závodě v Brazílii zlomil ruku a nyní v Maroku pochopil, že ještě není dostatečně doléčený. Bylo hrdinství, že do cíle nakonec dojel desátý, ale s jeho dalšími šancemi to nevypadalo růžově. Jak šel den, začal se skvěle drát do čela Brit Sam Sunderland a naopak dozadu propadat jeho kolega u Hondy HRC Barreda. A kdyby Sunderland lehce nezabloudil, mohl i vyhrát etapu. Za těchto okolností se o vítězství popral Goncalves s Comou, v cíli byl o dvě minuty rychlejší Portugalec. Sunderland skončil jen o devět sekund za trojnásobným vítězem Dakaru Comou, což se dá posoudit jako jeden z jeho nejlepších výkonů vůbec. Další jezdec Hondy Portugalec Helder Rodrigues měl technické problémy. Patnáct kilometrů před cílem ho zradila elektronika a vypadl z první desítky pořadí v etapě.
„Samé hory, skály a spousta navigace. Dělal jsem všechno proto, abych zůstal na trase a nikde nebloudil. Moje Honda CRF450 Rally mě nepřestává překvapovat, jak skvěle si na těch náročných tratích vede. Na tvrdém povrchu byla velmi důležitá trakce, ale motocykl si parádně vedl i v zatáčkách. Uvidíme, co přinesou další čtyři dny soutěže,“ uvedl Paulo Goncalves, který vyhrál časem 2:50,22 hodiny. Překvapení dne Sam Sunderland dodal: „Byl to těžký den. Udržoval jsem stále vysokou rychlost a dostával jsem zprávy, že možná jedu na vítězství. I když se mi navigace dařila, nakonec jsem se nevyvaroval menší chyby. Pak jsem rychle dotahoval, ale na lepší než třetí místo už to nestačilo. I tak jsem ale velmi šťastný.“ Joan Barreda skončil až pátý a přiznal, že vést celé pole jako první jezdec nebyla žádná výhoda. „Marc a Paulo byli neuvěřitelně rychlí a já byl pořád pod tlakem. Zítra budu startovat až za nimi a situace bude opačná, já budu útočit,“ řekl Španěl v cíli. Po druhé etapě byl druhý za Goncalvesem o pouhých 17 sekund, třetí Coma ztrácel téměř dvě minuty.  
A Barreda zřejmě věděl, o čem mluví, protože třetí etapa se jela kompletně v jeho režii. Tato část závodu se jmenovala Pod sluncem Mhamidu, po úvodní krátké spojovačce následoval 250 kilometrů dlouhý měřený úsek a návrat do písku a dun pouště Erg Cheggaga. Španěl byl nejrychlejší na všech way pointech a třebaže sám přiznává, že není zrovna nejsilnější v navigaci, ani na sekundu neztratil správný směr. Na druhého cíli, kterým byl Chilan Chaleco Lopez na tovární KTM, dokázal najet dvě a půl minuty. Šokem bylo třetí místo dalšího Chilana Jeremiase Israela-Esquerra, který sedlal motocykl Speedbrain. Dosud vedoucí Goncalves ať dělal co dělal, dojel až šestý, minutu a půl za Comou. Byl totiž ve stejné nevýhodě jako Barreda den před tím a musel po startu jako dosavadní lídr ostatní jezdce vést. Závodníci si stěžovali, že jeli ve velkém množství zvířeného prachu, který značně stěžoval viditelnost a orientaci. Třetí etapa definitivně ukončila naděje Rubena Farii. Opět trpěl nesnesitelnými bolestmi ve zraněné ruce a posléze po dohodě s vedením týmu raději vzdal. "Je to neuvěřitelné. Třetí den a třetí vítězství Hondy. Je vidět, že jdeme před lednovou Rally Dakar správným směrem," pochvaloval si Barreda dosavadní průběh soutěže. V čele má nyní náskok na Goncalvese sedm a půl minuty, dalších 20 sekund ztrácí třetí Coma.

Výsledky z Maroka

Pořadí ve 2. etapě:


1 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC 02:50'22
2 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +02'00
3 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +02'09
4 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +02'51
5 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC +03'45
6 Ben Graham AUS KTM KTM AUS Rally Factory +06'31
7 Javier Pizzolito ARG HONDA TEAM HRC +06'52
8 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +07'01
9 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +09'19
10 Ruben Faria POR KTM KTM Red Bull Rally Factory +09'37 

Pořadí ve 3. etapě:  

1 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC 2:43'57  
2 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +2'29  
3 Jeremias Israel CHL SPEEDBRAIN Team Speedbrain +4'39  
4 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +4'43
5 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +6'17  
6 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC +7'44
7 Javier Pizzolito ARG HONDA TEAM HRC +8'25
8 Helder Rodrigues PRT HONDA TEAM HRC +8'27
9 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +11'55  
10 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +12'09  

Pořadí po 3. etapě:

1 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC 08:03'44  
2 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC +07'27  
3 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +07'41  
4 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +10'52  
5 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +14'16
6 Javier Pizzolito ARG HONDA TEAM HRC +22'04  
7 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +29'40  
8 Alain Duclos FRA SHERCO Sherco Rally Factory +31'33  
9 Ben Graham AUS KTM KTM AUS Rally Factory +38'11  
10 Olivier Pain FRA YAMAHA Yamaha Racing +46'56  


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist